Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvalio Slovence

Palestinski veleposlanik ekskluzivno za Dnevnik Nove TV progovorio o stavu hrvatske vlade: "To je bilo veliko razočaranje..."

Aktualno Galerija Za Novu TV ekskluzivno je govorio veleposlanik Palestine - 4 Za Novu TV ekskluzivno je govorio veleposlanik Palestine - 4 Foto: DNEVNIK.hr Za Novu TV ekskluzivno je govorio veleposlanik Palestine - 3 Za Novu TV ekskluzivno je govorio veleposlanik Palestine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Za Novu TV ekskluzivno je govorio veleposlanik Palestine - 2 Za Novu TV ekskluzivno je govorio veleposlanik Palestine - 2 Foto: DNEVNIK.hr Za Novu TV ekskluzivno je govorio veleposlanik Palestine - 1 Za Novu TV ekskluzivno je govorio veleposlanik Palestine - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Salah Abdel-Shafi, veleposlanik Galerija 1/5 >>
Veleposlanik Palestine u Austriji Salah Abdel-Shafi za Dnevnik Nove TV ispričao je koliko im znači slovensko priznanje i što misli o razlogu hrvatske vlade da, za sad, ne prizna Palestinu.

Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV govorio je veleposlanik Palestine u Austriji, Salah Abdel-Shafi. Evo što nam je rekao o hrvatskoj politici prema ratu u Gazi, antisemitizmu u Europi i odluci parlamenta Slovenije da bez ijednog glasa protiv - prizna Palestinu.

"To je poruka nade za narod Palestine, da nas međunarodna zajednica nije napustila“, rekao je Abdel-Shafi.

Za palestinskog veleposlanika Slovenija je priznanjem dokazala da istinski podupire ideju dvije države. No, je li moguća palestinska država s džihadističkim Hamasom u sebi?

"To je unutarnja stvar Palestine. U mnogim zemljama svijeta imate političke stranke koje su ekstremisti. Podsjetio bih gledatelje da u Izraelu postoje stranke koje se protive postojanju palestinskog naroda i pozivaju na etničko čišćenje i ubijanje. Ne samo stranke, nego i članovi izraelske vlade“, rekao je Abdel-Shafi.

Pročitajte i ovo Mara Mamuza, Ravnateljica OŠ Josipa Zorića, Dugo selo Osigurana cisterna Mještani Dugog Sela još čekaju pitku vodu: "Naravno da bismo htjeli izbjeći situaciju, nosimo se najbolje što možemo"

Nadodao je kako Palestinci problem Hamasa trebaju riješiti stvaranjem demokratskog sustava koji može apsorbirati sve političke opcije u palestinskom društvu.

"Palestina mora biti miroljubiva država koja održava mirne odnose sa svojim susjedima i preuzima na sebe obveze i odgovornost prema međunarodnom pravu“, nadodao je veleposlanik i najavio skorašnji posjet Zagreb.

Upitan kako ocjenjuje stav hrvatske vlade prema ratu u Gazi, odgovara da je prvih nekoliko mjeseci bio razočaran, pogotovo glasanjem u Ujedinjenim narodima.

"Veliko je razočaranje bilo hrvatsko glasanje protiv rezolucije o prekidu vatre. Kod idućih je Hrvatska postala suzdržana. Voljeli bismo vidjeti Hrvatsku koja poziva na poštovanje međunarodnog i humanitarnog prava“, rekao je Abdel-Shafi.

Pročitajte i ovo Ispovijest majke čiji je psihički bolesni sin ubio člana obitelji "Ima treće oko" Mučna ispovijest majke čiji je psihički bolesni sin ubio člana obitelji: "Ja sam živa, a mrtva sam“

A kako se palestinski veleposlanik s duljim stažem u Beču odnosi prema antisemitskim ispadima i napadima u Europi koji prate neke od prosvjeda za Paleistinu?

"Odlučno odbacujemo sve napade, bili oni verbalni ili fizički, na ljude jer su Židovi, ili na židovsku imovinu. To je naš stav. Ne trebamo pritom brkati legitimnu kritiku Izraela i antisemitizam“, rekao je Abdel-Shafi.

Veleposlanik smatra da dio europskih dužnosnika svaku kritiku Izraela pokušava diskvalificirati optužbama za antisemitizam. Dijalog dodatno komplicira činjenica se prosvjedi protiv Izraela doista događaju u društvima koja nikad nisu iskorijenila antisemitizam, na kontinentu na kojem se dogodio nacistički holokaust.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene