Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobrio parlament

Slovenija priznala Palestinu: "Na pravoj strani povijesti"

Slovenski parlament odobrio je u utorak priznanje nezavisne palestinske države.

Do izglasavanja je došlo nakon što je slovenska vlada prošli tjedan odlučila slijediti Španjolsku, Irsku i Norvešku i priznati Palestinu kao nezavisnu, suverenu državu, u sklopu nastojanja da se zaustavi izraelska ofenziva u pojasu Gaze.

Predstavljajući odluku Ljubljane kao "poruku mira", premijer Robert Golob rekao je da je to važan korak i preduvjet za pregovore o rješenju o dvije države.

"Danas je povijesni dan. Narodna skupština Slovenije službeno je priznala Palestinu, čime je postala 147. zemlja koja je to učinila. Ovo priznanje je izraz naše posvećenosti miru i pravdi. Slovenija je na pravoj strani povijesti, doprinoseći dvodržavnom rješenju za trajni mir", poručila je slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

Vladajuća koalicija ima većinu u parlamentu od 90 mjesta. Dokument o priznanju palestinske države odobrila su 52 zastupnika, s jednim suzdržanim i bez glasova protiv, a predstavnici opozicije napustili su sjednicu

Slovenska demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše je u ponedjeljak podnijela zahtjev da se održi konzultativni referendum o priznavanju Palestine.

Kako prenose slovenski mediji, Janša je rekao da je vladina odluka o priznanju Palestine već nanijela dugoročnu štetu Sloveniji "jer podržava terorističku organizaciju Hamas”. 

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova prošli je tjedan osudilo odluku Slovenije da prizna neovisnu palestinsku državu.

Ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je odluka, o kojoj će glasati parlament, nagrada Hamasu za ubojstva i silovanja.

U priopćenju Katz je kazao da taj potez jača i Iran, izraelskog neprijatelja, i šteti "bliskom prijateljstvu slovenskog i izraelskog naroda".

Pročitajte i ovo Izrael će od SAD-a nabaviti treću eskadrilu borbenih aviona F-35 Tri milijarde dolara Dok traje bombardiranje Gaze, Izrael kupuje još borbenih aviona

Irska, Norveška i Španjolska su prošli tjedan službeno priznale neovisnu Palestinu. Švedska je taj potez napravila prije deset godina.

Svi ti potezi ojačali su palestinsko pitanje u svijetu, no razgnjevili su Izrael.

Više od 140 od ​​193 zemlje članice Ujedinjenih naroda priznaje Palestinu kao suverenu državu. Zapadnoeuropske zemlje i Sjedinjene Države dugo su bile iznimka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene