Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pojasu Gaze

"Djeca su vrištala cijelu noć, ovo je najgora noć u 20 godina": Palestinci se pitaju zašto se ne izvještava o ratnim zločinima Izraela

Gaza
Gaza Foto: Afp
Palestinci u pojasu Gaze nemaju gdje - granica s Egiptom ograničena je, mjesta u UN-ovim sigurnim školama gotovo da više nema, a Izrael napada bolnice, džamije i domove civila.

Tijekom noći došlo je do masovnih zračnih napada na pojas Gaze. Napadnute su kuće, škole, bolnice i džamije. Zastrašujući zvukovi eksplozija, urlici ranjenika, plač beba - tako su izgledala protekla 24 sata za Palestince.

"Živim u stambenoj zgradi s 20-ak obitelji. Djeca su vrištala cijelu noć i nitko nije mogao zaspati. U 20 godina pokrivanja ovog područja, sinoć je bila najteža noć kojoj sam svjedočio", ispričao je Abu Alouf, dopisnik BBC-a.

Cijele četvrti su sravnjene sa zemljom. Uništene su vladine i sveučilišne zgrade, infrastruktura, džamije i policijska postaja, dijelove grada nemoguće je prepoznati, razmjeri uništenja onemogućavaju da se shvati što je sve pretvoreno u ruševine.

Izrael je kao opciju Palestinaca da se spase, sugerirao bijeg u Egipat. Međutim, iako granica s Egiptom nije potpuno zatvorena, samo 400 ljudi dnevno smije ući i izaći iz zemlje. Izlazak iz Gaze za obične ljude nije lagan već jako dugo, pogotovo otkako je Izrael započeo svoju odmazdu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna osuda MVEP-a Hrvati na plakatima crnogorske kampanje: "To je opasan narativ i nastavak stare ideologije etnonacionalizma"

Ljudima preostaje jedina opcija skrivanja u školama koje vodi UN, ali ova improvizirana skloništa već popunjena s 90 posto kapaciteta i ne mogu primiti još puno ljudi. Ostali se sakrivaju u podrumima svojih kuća, ali u slučaju da njihov dom bude pogođen, ostaju zarobljeni ispod ruševina. Sinoć je u jednom podrumu tako ostalo zarobljeno oko 30 obitelji.

"Palestinci ovakve stvari doživljavaju svaki dan zadnjih 70 godina"

Palestinski de facto veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Husam Zomlot prozvao je BBC zbog nejednakog tretmana Izraela i Palestine nakon smrtonosnih napada u Gazi i Izraelu. U javljanju uživo, voditelj je za početak tražio od Zomlota da kaže osuđuje li napade Hamasa, ali on je to odbio učiniti.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze Rat na Bliskom istoku VIDEO Uznemirujuća snimka s festivala smrti, Hamas izdao upozorenje za stanovnike izraelskog grada: "Napustite ga do pet sati popodne"

"Koliko je puta Izrael morao osuditi ratne zločine koje je počinio uživo pred vašim kamerama? Tražite li od njih da osude sami sebe? Jeste li", pitao je.

Stalne provokacije koje Izrael provodi u Jeruzalemu nisu tema svjetskim medija. Stalni napadi na pojas Gaze i Zapadnu obalu također.

"Ono što je Izrael doživio, u posljednjih 48 sati, to je tragično, ali Palestinci to vide svaki dan zadnjih 70 godina", poručio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene