Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski mediji pišu

Pahor nepopustljiv prema Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji u svojim izdanjima od srijede uglavnom opisuju 'veliku odlučnost' premijera Boruta Pahora da ustraje na 'nepopustljivim' stajalištima prema Hrvatskoj u vezi nastavka njenih pristupnih pregovora s EU navodeći da su šanse za kompromis minimalne, no pojedini rijetki komentatori upozoravaju na opasnost koju Pahorov 'ultimatum' donosi međudržavnim odnosima.

Ako je točna informacija da Pahorov 'kompromis' za deblokiranje pregovora zapravo traži zahtjev koji će hrvatska javnost doživjeti kao kapitulaciju, a to je, kako se neslužbeno čuje, zahtjev da EU potvrdi kako Hrvatska svoje važeće dokumente ne bi smjela upotrijebiti ni prilikom arbitraže ni u pregovorima sa Slovenijom o granici, onda će to, bez obzira na ishod, imati trajno negativne posljedice na odnose Hrvatske i Slovenije, upozorava u srijedu u svom redovnom komentaru u ljubljanskom "Dnevniku" ugledni analitičar Vlado Miheljak. 

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed'' Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare"

>> Pahor: Hrvatska ima par dana za odluku

'To će trajno pogoršati odnose, a u očima europskih partnera nećemo biti ništa vjerodostojniji od Hrvata', navodi Miheljak koji upozorava da će 'duh neprijateljstva koji će nastati biti teško vratiti u bocu'.

Pahor je kao premijer, navodi Miheljak, u potpunom kontinuitetu vanjske politike sa svojim prethodnikom Janšom, pa i kad je riječ o populističkom pristupu koji će slovenska javnost na početku doživjeti kao 'trijumf', iako je upitno je li takvo postupanje baš potpuno u skladu sa slovenskim nacionalnim interesima, primjerice gospodarskim i turističkim, neke su od ocjena analitičara i komentatora Miheljaka.

Veće europske države zapravo ne žele brz ulazak Hrvatske u EU, ali nemaju ništa protiv da se sada kao krivac za blokadu pregovora eksponira Slovenija, kaže analitičar Miheljak 'Po stilu i pristupu između Pahora i Janše nema razlike i to još od prije', navodi Miheljak koji dodaje da Francuska kao 'medijator u sporu' između Ljubljane i Zagreba možda djeluje s 'figom u džepu', jer - kako tvrdi Miheljak - ona i neke druge veće europske države zapravo ne žele brz ulazak Hrvatske u EU, ali nemaju ništa protiv da se sada kao krivac za blokadu pregovora eksponira Slovenija.

Po ocjeni Miheljaka, šef francuske diplomacije Bernard Kouchner blamirao se izjavom o bizarnom neslaganju Hrvatske i Slovenije oko 'samo 25 kilometara mora'.

'Na Balkanu se diplomatska sredstva koriste za 25 metara, a za 25 kilometara se puca topovima. Cijela Slovenija je sada u borbenom raspoloženju, Pahor će dobiti aplauz koji tako voli. Budući da je slovenska politika umjesto diplomatskom suptilnošću zaplet rješavala populističkim prijetnjama, sada je ostala bez manevarskog prostora, postala je nekredibilnim sudionikom balkanske diplomacije', navodi Miheljak, koji ocjenjuje da bi bilo najbolje da se obje države vrate na pregovore o tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek -Račan.

Nekadašnji glavni urednik tjednika 'Mladina' Jani Sever, u komentaru na portalu 'Vest', navodi da će Hrvatska teško moći pristati na Pahorove ultimativne zahtjeve koji znače da bi praktično granicu diktirala Slovenija, jer se hrvatski argumenti o granici ne bi mogli koristiti ni na sudu niti u bilateralnim pregovorima.

'Zvuči neobično da se nekome nametne zabrana korištenja njegovih argumenata u sporu iako je to moguće, ali samo ucjenom, što stajališta dviju država svakako neće približiti', navodi Sever.

'No, odgoda Hrvatskog ulaska u EU mnogima u Europi odgovara iako to nisu u stanju javno reći', navodi Sever koji ocjenjuje da zato slovenska 'iznuda' ima tihu potporu nekih većih članica Unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene