Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u laboratoriju

Ozračeno 30 japanskih znanstvenika, zbog 'tehničkih problema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska agencija za atomsku energiju (JAEA) objavila je vijest da je čak 30 istraživača izloženo radijaciji u incidentu u nuklearnom laboratoriju, a ne četiri kao što je prvotno objavljeno. No, 'njihovo stanje ne izaziva medicinsku zabrinutost.'

Do incidenta je došlo proteklog tjedna, u četvrtak 23. svibnja u laboratoriju nuklearne fizike u Tokaimuri, 120 km sjeveroistočno od Tokija, u trenutku kad su znanstvenici provodili pokus ubrzavanja čestica. Na licu mjesta bilo je 55 zaposlenika kad se pojavio problem pregrijavanja, a njih 30 je bilo izloženo radijaciji.

Pročitajte i ovo Japanski tenkovi na vojnoj vježbi Jačanje suradnje Dramatično upozorenje: "Svijet je na povijesnoj prekretnici, nadam se da će Amerika to razumjeti" Ilustracija PANIKA U AUSTRALIJI Izgubili radioaktivnu kapsulu, izuzetno je mala i potencijalno smrtonosna! Opasnost prijeti sljedećih 300 godina

>>Upravitelj Fukushime: Priznajemo, situacija je opasna!

Radioaktivna supstanca slučajno je ispuštena tijekom pokusa, 'zbog pregrijavanja izazvana tehničkim problemima, kako se čini', izvjestili su iz JAEA. Dio ispuštene radijacije potom se proširio u atmosferu, nakon što su zaposlenici pokrenuli ventilatore kako bi smanjili razinu u laboratoriju.
Dva su istraživača izložena radijaciji od 1,7 milisiverta, što je malo više nego što odgovara rendgen pregledu.

'Njihovo stanje ne izaziva medicinsku zabrinutost', objasnio je glasnogovornik agencije, koji je istaknuo i da se nije smjelo koristiti ventilatore, nazvavši to - 'ljudskom greškom'.

>>Nuklearka u Krškom ispala iz pogona!

Međunarodno povjerenstvo za radiološku zaštitu savjetuje da se godišnje ne prima doza veća od jednog milisiverta, ali ocjenjuje da izloženost manja od 100 milisiverta godišnje ne predstavlja, statistički, povećani rizik od raka.(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene