Krv, ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Krv, ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Krvna pretraga za 10 različitih vrsta raka jednog bi dana mogla pomoći liječnicima da otkriju bolest i prije nego se kod pacijenata pojave prvi simptomi, rekli su istraživači na najvećem svjetskom skupu onkologa.


Test koji se naziva i "tekuća biopsija" otkriva rak na način da detektira sićušne dijelove DNK koje su stanice raka otpustile u krv, prenosi Guardian. 

Vezani članci Darovali kosu (Foto: Instagam/hayleys_hairdressing_liverpoo) - 26 Ošišali se u plemenite svrhe i poklonili kosu oboljelima od raka, promjena im dobro stoji Slika nije dostupna Veliko otkriće znanstvenika: Otkriveno zašto su neke obitelji pogođene različitim tipovima raka

Test je osobito dobre rezultate imao kad su u pitanju rak jajnika i gušterače, iako je broj do sada otkrivenih rakova malen.

Istraživači se nadaju da će ova pretraga postati dio univerzalnih alata koje liječnici koriste pri otkrivanju raka.

"Ovo je potencijalno sveti gral u istraživanju raka, pronaći rakove koji se trenutno teško liječe u ranijoj fazi kada ih je lakše izliječiti", rekao je doktor Eric Klein, glavni autor istraživanja s instituta za rak u Clevelandu.

Istraživački tim bio je sastavljen i od stručnjaka sa sveučilišta Stanford, a rezultati su predstavljeni na godišnjoj konferenciji Američkog društva kliničkih onkologa u Chicagu.

Inače, testiranje je bilo najtočnije kod dijagnosticiranja raka gušterače, jajnika, jetre i žučnog mjehura. Ispravno je utvrdilo bolest kod najmanje četiri od pet pacijenata.

Nešto manje točna pretraga je bila su slučajevima limfe i mijeloma, 77 i 73 posto, a u slučaju pacijenata s rakom debelog crijeva bila je točna u dva od tri slučaja.
Rak pluća detektiran je u 59 posto pacijenata, a glave i vrata u njih 56 posto.

Istraživači su rekli da su se rezultati pokazali obećavajućima, al da je potreban daljnji klinički razvoj.