Krv, ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Krv, ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Krvna pretraga za 10 različitih vrsta raka jednog bi dana mogla pomoći liječnicima da otkriju bolest i prije nego se kod pacijenata pojave prvi simptomi, rekli su istraživači na najvećem svjetskom skupu onkologa.


Test koji se naziva i "tekuća biopsija" otkriva rak na način da detektira sićušne dijelove DNK koje su stanice raka otpustile u krv, prenosi Guardian. 

Vezani članci Ilustracija (Foto: Pixsell, Davor Javorović) Želi pravdu: "Moj DNK dokaz je da je obiteljski prijatelj silovao moju majku kad je bila djevojčica" Slika nije dostupna Želite li znati? Test koji predviđa rak 13 godina prije razvoja bolesti

Test je osobito dobre rezultate imao kad su u pitanju rak jajnika i gušterače, iako je broj do sada otkrivenih rakova malen.

Istraživači se nadaju da će ova pretraga postati dio univerzalnih alata koje liječnici koriste pri otkrivanju raka.

"Ovo je potencijalno sveti gral u istraživanju raka, pronaći rakove koji se trenutno teško liječe u ranijoj fazi kada ih je lakše izliječiti", rekao je doktor Eric Klein, glavni autor istraživanja s instituta za rak u Clevelandu.

Istraživački tim bio je sastavljen i od stručnjaka sa sveučilišta Stanford, a rezultati su predstavljeni na godišnjoj konferenciji Američkog društva kliničkih onkologa u Chicagu.

Inače, testiranje je bilo najtočnije kod dijagnosticiranja raka gušterače, jajnika, jetre i žučnog mjehura. Ispravno je utvrdilo bolest kod najmanje četiri od pet pacijenata.

Nešto manje točna pretraga je bila su slučajevima limfe i mijeloma, 77 i 73 posto, a u slučaju pacijenata s rakom debelog crijeva bila je točna u dva od tri slučaja.
Rak pluća detektiran je u 59 posto pacijenata, a glave i vrata u njih 56 posto.

Istraživači su rekli da su se rezultati pokazali obećavajućima, al da je potreban daljnji klinički razvoj.