Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema veze s lošim vremenom

Otkriven uzrok pada helikoptera s iranskim predsjednikom? SAD kaže da je Raisi imao krvave ruke

Smrt iranskog predsjednika u padu helikoptera
Smrt iranskog predsjednika u padu helikoptera Foto: Afp
Uzrok pada helikoptera u kojem su poginuli iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova otkriven je i nema naznaka zločina.

Iranski državni medij objavio je da je uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova tehnički kvar. 

Washington Post prenosi kako su objasnili da je do nesreće došlo zbog tehničkog kvara i da nema naznaka zločina. 

Iranska državna agencija najprije je kao potencijalni uzrok nesreće istaknula loše vrijeme zbog kojeg je pilot helikoptera izgubio nadzor nad vozilom i zabio se u vrh planine. 

Pročitajte i ovo Trajekt Oliver - 5 dobio ime po glazbeniku Trajekt Oliver odradio prve vožnje: "Fasciniran sam brodom, čuo sam da je brži nego Korčula"

Čelnik iranskog Crvenog polumjeseca Pir Hossein Kolivand rekao je u ponedjeljak da se Iran nije oslanjao na stranu pomoć da stigne do mjesta pada helikoptera u kojem se nalazio predsjednik Ebrahim Raisi. 

Kolivand je nadodao da su olupinu helikoptera otkrili iranski timovi vatrogasaca, hitnih službi i Crvenog polumjeseca zajedno s iranskim bespilotnim letjelicama u ponedjeljak u 5 ujutro. 

Pročitajte i ovo Tomo Medved 18-godišnjak u pritvoru Medved o paljenju hrvatske zastave: "Kazna počinitelju treba biti jasna poruka svima. Ta zastava je krvlju plaćena"

Sjedinjene Države uputile su u ponedjeljak "službene izraze sućuti" zbog smrti iranskog predsjednika i drugih dužnosnika u helikopterskoj nesreći, objavio je State Department.

"Kako Iran bira novog predsjednika, potvrđujemo našu podršku iranskom narodu i njihovoj borbi za ljudska prava i osnovne slobode", priopćio je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u ponedjeljak da nema uvid u uzrok helikopterske nesreće u kojoj je stradao iranski predsjednik Ebrahim Raisi, dodavši da ne vidi nužno širi utjecaj tog događaja na regionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Strava u Tuzli Strava Užas u susjedstvu, otkriveni novi detalji: Ženu i djecu ubio sjekirom pa se bacio sa zgrade?

"Ne mogu spekulirati o tome što je mogao biti uzrok", rekao je Austin novinarima.

Američki State Department dodao je da će se SAD nastaviti suprotstavljati iranskoj podršci terorizmu, širenju opasnog oružja i napredovanju nuklearnog programa.

  Pročitajte i ovo Policijski očevid na mjestu ubojstva u Donjem Knegincu - 15 UBIO OCA I RANIO MAJKU? Mještani u šoku nakon strave u Donjem Knegincu: "Imao je posljedice nakon toga, no nitko ovo nije mogao zamisliti"

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će SAD nastaviti držati Iran odgovornim zbog onoga što je nazvao destabilizacijskim aktivnostima u regiji.

"Bez sumnje da se radilo o čovjeku s puno krvi na rukama", rekao je Kirby.

Iran je od SAD-a tražio pomoć nakon pada Raisijeva helikoptera u planinskim predjelima uz granicu s Azerbajdžanom, no SAD naposljetku nije uspio pomoći zbog logističkih razloga, naveo je State Department.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene