Obavijesti Video Pretražite Navigacija
srušio se u planinama

FOTO Nove fotografije s mjesta nesreće helikoptera: Imam je preživio pad, dozivao je pomoć, no onda je i on umro

Aktualno Galerija Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 1 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 1 Foto: Afp Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 2 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 2 Foto: Afp Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 3 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 3 Foto: Afp Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 4 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 4 Foto: Afp +6 Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 5 Galerija 1/11 >>
U padu helikoptera koji se srušio u planinama poginuo je 63-godišnji iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

 

  • iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera

  • helikopter je pao u planinama u nedjelju po nevremenu

  • objavljene su i snimke s mjesta pada helikoptera 

Tijek događaja pratite u nastavku: 

14:00 Imam Mohammad Ali al-Hashem, koji je bio u helikopteru s predsjednikom Irana Raisijem, preživio je pad te je pokušao pozvati pomoć.

Kako je rekao šef iranske Agencije za upravljanje kriznim situacijama Mohammad Nami, Al-Hashem je preživio cijeli sat nakon nesreće. Čak je pokušao stupiti u kontakt s uredom predsjednika, dodaje BBC. Nami je rekao i kako nisu bile potrebne nikakve DNK analize za identifikaciju putnika.

11:40 Vojni analitičar otkrio je najvjerojatnije uzroke pada helikoptera s iranskim predsjednikom. Isti model helikoptera koristi i hrvatska policija. Više OVDJE.

11:20 Objavljena je posljednja snimka iranskog predsjednika Ebrahima Raisija iz helikoptera koji se potom srušio. 

10:50 U Iranu je proglašena petodnevna žalost. Tamošnji mediji javljaju da će stradali Raisi biti pokopan već sutra. 

Vrhovni vođa Ali Hamnei imenovao je Mohammada Mokhbera privremenim predsjednikom Irana, a novi izbori trebaju se održati u roku od 50 dana. 

10:30 Kćeri ubijene Iranke proslavile su smrt Ebrahima Raisija uz alkohol i poznati bosanski hit. 

10:00 O smrti iranskog predsjednika oglasio se i Vladimir Putin, predsjednik Rusije. 

"Ovo je ogromna tragedija za iranski narod. Raisi je bio izvanredan političar koji je cijeli život posvetio služenju domovini", rekao je Putin.

9:50 Reuters javlja da je izraelski dužnosnik novinskoj agenciji rekao da nije umiješan u pad helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi. 

"To nismo bili mi", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

9:30 Pokret Hamas izrazio je najdublju sućut i solidarnost iranskom vrhovnom vođi Aliju Hameneiju, iranskoj vladi i iranskom narodu zbog golemog gubitka.

Pohvalio je preminule iranske čelnike za podršku palestinskoj stvari i otporu Izraelu te izrazio uvjerenje da će iranske duboko ukorijenjene institucije omogućiti prevladavanje posljedica ovog velikog gubitka.

Pakistan i Libanon proglasili su dane žalosti.

9:14 Novinar Iranske državne agencije javio se ispred olupine helikoptera. Oko olupine vide se razbacane stvari putnika. 

9:10 Počelo je izvlačenje tijela poginulih u helikopteru. Prenose ih na nosilima zbog nepristupačnosti terena. Objavljeno je kako će tijela biti prebačena u grad Tabriz.

9:00 Objavljena je fotografija helikoptera u kojem je letio iranski predsjednik prije nego što je pao u planinama. Fotografija koju je ranije objavila Iranska državna televizija, a koju su preuzele neke strane agencije, nije bila slika olupine helikoptera u kojem je poginuo Ebrahim Raisi. 

Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 1 Helikopter iranskog predsjednika (Foto: Afp)  

8:50 Iranski ustav nalaže da će potpredsjednik - trenutačno Mohammad Mokhber - preuzeti položaj privremenog predsjednika i da će se novi predsjednički izbori održati u roku od 50 dana.

8:40  Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je u nedjelju Irance da se ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana.

"Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja u zemlji", rekao je.

Izrazio je nadu da će "Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije".

7:50 U helikopteru koji se srušio bilo je osam osoba. Državna novinska agencija IRNA navela je da su u helikopteru osim Raisija bili i ajatolah Mohammad Ali Al-e Hashem, imam za molitvu petkom u gradu Tabrizu, i general Malek Rahmati, guverner iranske pokrajine Istočni Azerbajdžan. Zapovjednik predsjednikove jedinice za zaštitu Sardar Seyed Mehdi Mousavi također je poginuo.

7:40 Državni mediji javljaju kako se helikopter zabio u vrh planine. Olupina je otkrivena s pomoću drona.  

7:30 Iranska vlada sazvala je hitni sastanak nakon objave da su predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova zemlje među poginulima u padu helikoptera, objavila je državna agencija IRNA.

Stolica na kojoj Raisi obično sjedi bila je prazna i bila je ogrnuta crnim pojasom u znak sjećanja na predsjednika, prema fotografiji koju su podijelile državne novinske agencije.

7:15 Tko je bio Ebrahim Raisi, saznajte više OVDJE.

6:55 Objavljeno je tko je sve bio s iranskim predsjednikom u helikopteru koji se srušio u planinama.

6:50 Objavljena je i snimka s mjesta pada zrakoplova. Pogledajte je OVDJE.

6:45  Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli su u padu helikoptera, objavili su u ponedjeljak državni mediji i potpredsjednik zemlje. Vijest o smrti prenijeli su državna televizija i potpredsjednik Mohsen Mansouri na društvenoj mreži X.

6:30 Pronađeno je mjesto pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi

"Nema nikakvih znakova života iz helikoptera predsjednika Ebrahima Raisija", kaže državna TV.

Reuters je izvijestio da je helikopter potpuno izgorio u nesreći pozivajući se na iranskog dužnosnika.

"Helikopter predsjednika Raisija potpuno je izgorio u nesreći... Nažalost, strahuje se da su svi putnici mrtvi", rekao je dužnosnik.

Raisi letio helikopterom američke proizvodnje

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova pao je u planinskom području po snježnom nevremenu u nedjelju. 

Spasilačke ekipe po mećavi i po noći probijale su se kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjele doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbejdžanu.

Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 1 Mjesto pada helikoptera u Iranu (Foto: X/Screenshot)

"Vidimo olupinu i situacija ne izgleda nimalo dobro", izjavio je šef iranskog Crvenog križa Pirhossein Kolivand državnoj televiziji.

Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikopterom Bell 212 američke proizvodnje.

"Neće biti previranja u zemlji"

Ranije je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao Irance da se ne brinu za zemlju. 

"Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja" u zemlji, rekao je i izrazio nadu da će "Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije".

Zapovjednik vojske naredio je da se u potrazi angažiraju svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde. Nacionalna televizija u nedjelju je prekinula redovne programe i prenosila molitve za Raisija diljem zemlje.

Pomoć u potrazi ponudile su Turska, Rusija, Saudijska Arabija, Irak, Azerbajdžan i Europska unija. Bijela kuća objavila je da je predsjednik Joe Biden upoznat s izvješćima o padu helikoptera. Kina je priopćila da je zabrinuta, a EU je ponudio satelitsko mapiranje terena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene