Brod Begey
Brod Begey Foto: MarineTraffic.com/Giwrgos Mertis/Screenshot

Brodovi pod ruskom zastavom navodno su iz iranske luke preko Kaspijskog mora prevezli 200 kontejnera s oružjem za rat u Ukrajini.


Iran je Rusiji tajno isporučio velike količine streljiva, raketa i minobacačkih granata za rat u Ukrajini i planira im poslati još, rekao je sigurnosni izvor za Sky News.

Navodi da su dva teretna broda pod ruskom zastavom isplovila iz iranske luke u siječnju prema Rusiji preko Kaspijskog mora s teretom od približno 100 milijuna metaka i oko 300.000 granata.

U pošiljkama je navodno bilo i streljivo za raketne bacače, minobacače i mitraljeze.

Izvor je rekao da je Moskva platila streljivo u gotovini. Nije bilo moguće neovisno provjeriti opseg vojne pomoći, a jedan je stručnjak upozorio da su brojke previsoke. No, smatra se da su ruske zalihe pri kraju nakon više od godinu dana rata.

Najnovije tvrdnje nadovezuju se na ranije informacije da je Teheran dostavio Moskvi stotine dronova kojima Rusi uništavaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Dva broda Musa Jalil i Begey

Osim Irana, koji bi Rusiji mogao isporučiti znatno smrtonosnije oružje, raste zabrinutost Zapada zbog mogućnosti da i Kina počne opskrbljivati Rusiju oružjem iako je Kina demantirala da ima takve planove.

Sigurnosni izvor tvrdi da su se dva broda koja su navodno sudjelovala u prijenosu streljiva iz Irana u Rusiju zvala Musa Jalil i Begey.

Oba plove pod ruskom zastavom. Sky News obratio se vlasniku brodova u Rusiji za komentar o tvrdnjama, ali dosad nije dobio odgovor. Rusko ministarstvo obrane i iransko ministarstvo vanjskih poslova također još nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Ruski ministrar obrane Sergej Šojgu Ruski ministar obrane o osvajanju Bahmuta: "To će nam omogućiti nove operacije"

Izvor je rekao da je jedan od brodova isplovio iz Irana oko 10. siječnja, a drugi oko 12. siječnja. Prema izvoru, prevozili su oko 200 kontejnera punih oružja.
Izvor je rekao da su bili sigurni u svoju procjenu količine streljiva koje se transportira.

"Dvjesto kontejnera na dva broda može nositi ovu količinu streljiva", dodao je izvor.

Praćenje pomorske plovidbe MarineTraffic smjestilo je dva broda u iransku luku Amirabad na Kaspijskom jezeru 9. siječnja. Musa Jalil napustio je luku oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu 10. siječnja, dok je Begey isplovio istog dana.
Dana 12. siječnja, opet prema podacima praćenja, oba su se broda zaustavila uz obalu Turkmenistana na nekoliko dana. Razlog tome nije poznat.

Musa Jalil i Begey zatim su putovali preko Kaspijskog jezera, stigavši u rusku luku Astrakhan 27. siječnja. U luci su ostali nekoliko dana prije isplovljavanja 3. veljače, pokazuju podaci praćenja.

Rusija plaća u gotovini

"Iran je poslao dva teretna broda s otprilike 200 transportnih kontejnera koji su sadržavali streljivo za ruske borbe u Ukrajini", rekao je sigurnosni izvor. Naveo je da se navodni teret sastoji od približno 100 milijuna metaka različitih veličina.

Ukrajinci uništili toranj VIDEO Ukrajinci kamikazama uništili toranj na teritoriju Rusije: "Rusi su očajni, bore se lopatama"

Brodovi su također nosili niz drugog streljiva, rekao je izvor, uključujući približno 300.000 granata, protutenkovske rakete i minobacačke granate različitih veličina.

Usto, izvor je rekao da je na brodu bilo blizu 10.000 pancirnih prsluka i kaciga.

"Rusija plaća streljivo u gotovini i na taj način zaobilazi zapadne sankcije, ignorirajući sankcije Iranu", dodao je izvor.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju