Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkrivena najveća ilegalna tiskara eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedaleko od Banja Luke otkrivena je velika ilegalna tiskara novca u kojoj je zaplijenjena najveća količina krivotvorenih eura od kada je ta valuta u optjecaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Rotacijska garaža u Puli - 4 Naš proizvod Ovo je prva rotacijska garaža u Hrvatskoj: Pogledajte koliko će stajati parking

Na području Bosne i Hercegovine otkriveno je i uhićeno devet osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, proizvodnju i distribuciju krivotvorenog novca, potvrdio je glavni bosanskohercegovački tužilac Marinko Jurčević.

Prema njegovim riječima, u akciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine razotkrivena je kriminalna mreža krivotvoritelja eura i otkrivena ilegalna tiskara novca na području Banje Luke.

Od devetorice uhićenih, šestorica su privedena u području Banje Luke u Republici Srpskoj, dvojica u Distriktu Brčko, a jedna je osoba uhićena na prostoru Usko-sanskog kantona. Sedmorica su državljani Bosne i Hercegovine, a dvojica Srbije.

Glavni tužilac BiH Jurčević izjavio je na konferenciji za novinare kako su zadnja dva dana izvedene zajedničke koordinirane akcije pod vodstvom bosanskohercegovačkog tužilaštva, u kojima su sudjelovali i bosanskohercegovačka Agencija za istrage i zaštitu SIPA, MUP RS-a, MUP Federacije BiH i MUP Distrikta Brčko.

Jurčević je naglasio da se radi o krivičnom djelu organiziranog kriminala kojim se ugrožava sigurnost monetarnog i gospodarskog sustava te nanosi velika šteta BiH i drugim državama. Daljnom će se istragom, rekao je utvrditi i ukupan iznos novca koji je krivotvoren i stavljen u optjecaj.

Za sada se procjenjuje, kako je naglasio, da se radi o iznosu od 500.000 eura, a dosadašnja istraga je pokazala da je otkrivena tiskara radila zadnje dvije godine.

Pronađen je i oduzet krivotvoreni novac u iznosu od oko 200.000 eura, rekao je i dodao kako je riječ o organiziranoj međunarodnoj mreži krivotvoritelja novca koja je funkcionirala na području više zemalja, uključujući i neke zemlje Europske unije, u kojima je krivotvoreni novac puštan u optjecaj.

'Iz tog razloga akciju su podržavali i predstavnici EUROPOL-a',
naglasio je Jurčević koji kaže kako su u akciju bile uključene agencije za provođenje zakona u BiH te tužilaštva Hrvatske i Slovenije, a evidentirana je i aktivnost Organizacije tužilaštava Evropske unije te Asocijacija policije Europske unije. 

Uhićeni 'krivotvoritelji' iz okolice Đakova

Zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo krivotvorenja novca u srijedu su uhićeni i istražnom sucu u Puli prepraćena dvojica muškaraca iz okolice Đakova, priopćila je istarska policijska uprava u Puli.

Prema riječima načelnika kriminalističke policije u Puli Dragutina Cestara, akcija je provedena suradnjom istarske i osječko-baranjske policije, te uz koordinaciju ravnateljstva policije, riječkog USKOK-a i općinskoga državnog odvjetništva, a dio je opsežnije međunarodne operacije suzbijanja izradbe i prodaje krivotvorena novca.

'Krivotvorene novčanice eura različitih su serijskih brojeva, a riječ je o osrednje dobru tipu krivotvorina', naglasio je načelnik Cestar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene