Obavijesti Video Pretražite Navigacija
a nije tehnologija

Otkrio i zlato vrijedno milijun eura: Ovo je tajno oružje carinika koji je noćna mora švercera

Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock
Branislav Čalić, srpski carinik koji radi na prijelazu Gradina, na granici Srbije i Bugarske, zaslužan je za neke od najvećih zapljena u toj zemlji. I dok se njegovi kolege pouzdaju u moderne tehnologije, njegovo je glavno oružje - iskustvo.

Heroin ispod madraca, zlato vrijedno milijun eura, tri milijuna eura skrivena u automobilu zaplijenjeni su na srpskim graničnim prijelazima posljednjih godina. A za sve je zaslužan jedan čovjek.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Totalno me blokirao" "Tražila sam da mi pronađe partnera": Zagrepčanka monahu uplatila tisuće eura, obiteljsko zlato poslala mu autobusom Carinici pronašli vučju kožu s glavom stigla i kazna FOTO Zaustavili auto pa pronašli trofej: Carinici zaplijenili vuka

Branislav Čalić na graničnom prijelazu Gradina, na granici Srbije i Bugarske, radi kao carinik 21 godinu. U svojoj je karijeri otkrio oko pola tone droge, termosicu punu eura, 100 kila zlata, a i jedna od najvećih europskih zapljena novca njegova je zasluga. Riječ je o 3,15 milijuna eura koje je otkrio u jesen 2004.

Vadi odavde!

Njegov je moto "rad i samo rad". I dok se njegove kolege danas oslanjaju na moderne tehnologije u otkrivanju švercera, Čalić se pouzdaje u iskustvo.

Njegovi kolege kažu da mu ne treba nikakva oprema, samo prošeta oko vozila, kucne po karoseriji, pa poviče: "Vadi odavde!" piše Blic.

"Točno je da kuckam po vozilu jer tako prepoznajem zvuk šupljina i znam da li su prazne ili su 'napunjene'. Šetam oko vozila jer promatram stranice, gredice, pragove, podove i krovove. Analiziram da li mi nešto vizualno ili zvukom privlači pažnju. Nema tu čarobnog štapića ni velike tajne. Morate biti radoznali i vrijedni. To nije posao za onoga tko ne želi prljati ruke. Podrazumijeva se i da ste spremni da preuzmete rizik da se zamjerite ozbiljnim kriminalcima, pa i da se izložite zarazama koje vrebaju u izravnom kontaktu s ogromnim brojem putnika i njihovim stvarima“, otkriva svoje metode Čalić za Blic.

Kako je otkrio 3,15 milijuna eura

Čalić je ispričao i kako je otkrio rekordnu pošiljku novca te 2004. godine, koju su dva bugarska državljanina pokušali prevesti u BMW-u, i to za naknadu od 10 tisuća eura.

"Nisu bili nervozni. Naprotiv, bili su potpuno hladni i rezervirani i ništa nisam naslutio iz njihovih ponašanja. Međutim, dobar sam poznavatelj svih tipova vozila i čim se otvore vrata, fokusiram se na odstupanja. Odmah vidim je li auto viši ili niži nego što bi trebao biti, da li je koja stranica deblja, a strop više spušten", priča Čalić, dodajući da mu u poslu pomaže i to što govori turski i bugarski. Nije ih svladao na tečajevima, kaže, već samo uz pomoć sluha i dobre volje.

Zadivio i uhvaćenog švercera

O opasnostima koje vrebaju ne razmišlja puno. Prema svim se putnicima, kaže, odnosi s poštovanjem, no sve mora biti po propisima.

"Jednom se na prijelazu pojavio putnik koji naizgled nije imao ništa, no unutrašnji osjećaj, koji ne mogu objasniti, nije mi dao mira. Detaljno sam sve pregledao i ništa. Pogledam, kad u torbi s hranom primijetim termosicu. Znam, termosica ima šupljinu i sine mi da je otvorim odozdo. Prilično riskantan potez, posebno kad se iz termosice puši vruća kava. Držim je čvrsto i uspravno, otvorim dno i imam što vidjeti – oko unutrašnjeg umetka poput izolacije omotani svežnjevi novčanica. Ukupno 120 tisuća eura. Kad sam ih otkrio, učinilo mi se da je i putnik bio zadivljen i da bi mi najradije i sam čestitao", ispričao je Čalić za Blic.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene