Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osuđen bliski suradnik Radovana Karadžića Momčilo Mandić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni ministar pravde u vlasti bosanskih Srba i bivši bliski suradnik Radovana Karadžića Momčilo Mandić osuđen je pred Sudom BiH na devet godina zatvora zbog pronevjere i zloporabe položaja i ovlasti povezanih s poslovanjem Privredne banke Srpsko Sarajevo (PBSS).

Tročlano sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudac Salem Miso, ocijenilo je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Mandić u svojstvu predsjednika Upravnog odbora PBSS-a utjecao na protuzakonitu dodjelu višemilijunskih kredita i pozajmica, a neki od njih korišteni su za nelegalno financiranje Srpske demokratske stranke (SDS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Srebrenicu i bombardiranje Zagreba Haag: Za Momčila Perišića traže doživotnu kaznu zatvora Slika nije dostupna Prestres kuće 'Umjetničko djelo' pronađeno u potrazi za Hadžićem je fotografija!

Mandića je optužnica teretila da je dio novaca pronevjerenih iz
fondova PBSS koristio i za skrivanje optuženih za ratne zločine, no sud je ocijenio kako ti navodi nisu dokazani.

Uz Mandića, na četiri godine zatvora osuđen je i Milorad Govedarica, bivši direktor tvrtke Matres u vlasništvu SDS-a, kojoj su odobravani fiktivni krediti.

Trećeoptuženi Milovan Bjelica, nekadašnji utjecajan član vodstva SDS-a, oslobođen je optužbi kao i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mirko Šarović.

Protiv Momčila Mandića pred Sudom BiH podignuta je i optužnica za ratne zločine pa će mu se uskoro suditi i po toj osnovi.

Još jedna optužnica podignuta je i protiv Šarovića zbog njegova pokušaja zastrašivanja svjedoka pa će on, bez obzira na oslobađajuću

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene