Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kim Jong Pil

Umro osnivač zloglasne tajne službe i bivši premijer Južne Koreje

Kim Jong Pil (Foto: AFP)
Kim Jong Pil (Foto: AFP) Foto: Afp
Bivši južnokorejski premijer Kim Jong Pil, koji je pomogao nekadašnjem diktatoru Parku Chungu Heeu da dođe na vlast u vojnom udaru 1961., a osnivač je zloglasne tajne službe umro je u subotu u dobi od 92 godine, objavila je novinska agencija Yonhap.

Kim je imao dva mandata kao premijer, od 1971. do 1975. i od 1998. do 2000.

Pročitajte i ovo Južnokorejski predsjednik i prva dama klopka ili korupcija? Skupocjena Diorova torbica mogla bi koštati vlasti predsjednika moćne države Kim Jin-pyo na Dolcu - 2 Dočekali ga Plenković i Jandroković Šou na Dolcu: Visoki gost iz Koreje nabio šiltericu na glavu pa limune pokušao platiti karticom

Osnovao je zloglasnu južnokorejsku obavještajnu službu KCIA u doba Parkova režima, koja je sudjelovala u represiji protivnika vlasti.

S Parkom je nakon ženidbe postao i rodbinski povezan, a služio je devet zastupničkih mandata.

U južnokorejsku politiku ušao je u dobi od 35 godina, sudjelujući u državnom udaru koji je vodio Park.

Park Chung Hee vladao je zemljom željeznom šakom sve dok nije ubijen 1979.

Za vrijeme prvoga Kimova premijerskog mandata disident Kim Dae Jung kidnapiran je u egzilu u Tokiju 1973. Tajni dokumenti poslije su otkrili da je za otmicu bila odgovorna KCIA.

Unatoč tome, disident Kim Dae Jung je poslije sklopio savez iz koristi s Kimom Jongom Pilom kako bi pobijedio na predsjedničkim izborima 1997.

Kimovu ostavku na čelno mjesto ujedinjenih liberalnih demokrata 2004. u dobi od 78 godina južnokorejski mediji opisali su kao povijesni kraj doba "Tri Kima", a treći Kim bio je bivši predsjednik Kim Young Sam. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene