Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI DETALJI

Optužena još jedna osoba u Zambiji: "Službenica imigracije je optužena za pomaganje u pokušaju trgovanja djecom"

Osmero Hrvata optuženih u Zambiji za trgovinu djecom ipak su danas izvedeni pred sud, a optužnica je podignuta protiv još jedne osobe.

Iako je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) dan ranije objavilo da osmorka iz Hrvatske ni ovaj tjedan neće pred zambijski sud, oni su danas ipak izvedeni pred sud.

Iz hrvatskog MVEP-a su potvrdili da je danas bez prethodne najave na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndoli podignuta optužnica protiv osmero hrvatskih državljana, koji zasad ostaju u pritvoru te slijedi sudski postupak.

Optužnica je podignuta i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola. Sve za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju sukladno čl. 3A st. 1. i čl. 12. zambijskog Zakona protiv trgovine ljudima.

Sljedeće ročište održat će se 14. veljače te će se tada odlučivati o zahtjevu da se optuženi brane sa slobode.

Pročitajte i ovo Kelvin Silwimba Kad će pred sud? Neizvjesna sudbina Hrvata u Zambiji, za Dnevnik Nove TV oglasio se i njihov odvjetnik

Pročitajte i ovo Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica Svašta se piše Društvene mreže pune gnjusnih komentara zbog uhićenja u Zambiji: "Vidimo pojavu rasizma, transfobije, govora mržnje"

Zambijska novinarka koja prati slučaj objašnjava:

"Ona je također optužena s istom optužbom u ovom slučaju za pokušaj trgovanja djecom. Službenica imigracije je optužena za pomaganje u pokušaju trgovanja djecom, možda je na neki način dopustila tim ljudima prelazak granice", rekla je Liambella Mutumba, MUVI TV.

A pomaganje se, čini se, odnosi na dan kad su hrvatski državljani napuštali Zambiju i s četvero djece bili na aerodromu, gdje su i uhićeni. Novinarka objašnjava i da je povlačenjem optužnice tužiteljstvo odnosno zambijska Vlada samo stopirala predmet, zbog novih dokaza, ispostavilo se, nove optuženice.

Ona je puštena na slobodu uz jamčevinu, a Hrvati moraju ostati u pritvoru.

"Obrana je podnijela zahtjev za jamčevinom, o tome će se odlučivati idući tjedan, 14.veljače", kaže Liambella Mutumba, dodajući: Očekujemo da će tužiteljstvo doći sa svjedocima".

Hrvatima su problem i boravišne dozvole. Čeka ih i nova borba za izlazak na slobodu uz jamčevinu.  Najveći izazov im je osporiti tvrdnje tužiteljstva.

"Taj postupak niti malo neće biti jednostavan jer se moraju ispuniti određena obilježja kaznenog djela, a u ta obilježja spada i utvrđivanje krivnje dakle postojanje namjere, na temelju čega bi se pokušao izvesti zaključak jesu li ta djeca posvojena radi njihovog iskorištavanja", rekao je Damir Primorac, odvjetnik.

I dalje je nepoznanica što će biti s djecom. Iz hrvatske Vlade poručili su da se diplomatski postupak sa Zambijom nastavlja. Saborski odbor za obitelj zatražio je i reviziju svih posvojenja iz Demokratske republike Kongo. Kakav je stav o reviziji je li ona uopće moguća na ta pitanja s Vrhovnog suda nema odgovora. Tek Dnevnik Nove TV doznaje da je predsjednik Radovan Dobronić o svojim preporukama sudovima vezano za međudržavna posvojenja raspravljao s predsjednicima građanskih odjela županijskih sudova. 

Traju izvidi USKOK-a i policije, provjerava se ima li naznaka trgovanja djecom, ali i što su radili sudovi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene