Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad će pred sud?

Neizvjesna sudbina Hrvata u Zambiji, za Dnevnik Nove TV oglasio se i njihov odvjetnik

Aktualno Galerija Posvojitelji nisu izašli pred sud - 1 Posvojitelji nisu izašli pred sud - 1 Foto: DNEVNIK.hr Posvojitelji nisu izašli pred sud - 2 Posvojitelji nisu izašli pred sud - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posvojitelji nisu izašli pred sud - 3 Posvojitelji nisu izašli pred sud - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kelvin Silwimba Galerija 1/4 >>
I dalje je neizvjesna sudbina hrvatskih državljana u Zambiji koji se, unatoč najavama, nisu pojavili pred sudom. Kako sada stvari stoje, to će najvjerojatnije učiniti idući tjedan. Njihov odvjetnik potvrdio je Dnevniku Nove TV da ih tužitelji čekaju s istim ozbiljnim optužbama za trgovinu djecom.

Osmero uhićenih Hrvata uzalud su čekali izlazak pred sud u Zambiji.

"Trebali su ih dovesti na sud, ali nažalost nemamo informacija o njihovom dolasku. Moguće je da će se to dogoditi u petak ili neki drugi dan. Inače, spremni smo za izlazak pred sud", rekao je njihov odvjetnik Kelvin Silwimba.

Pročitajte i ovo Andreja Metelko-Zgombić Previše nepoznanica u slučaju Otkriveno kad bi moglo biti novo ročište uhićenim Hrvatima, državna tajnica: "Oni su konsternirani, zapanjeni"

Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da ovaj tjedan neće biti ročišta. Tužitelji su izvukli iste, ozbiljne sumnje, za Dnevnik Nove TV potvrdio je njihov odvjetnik.

"Moji klijenti su ponovno uhićeni s istim optužbama za pokušaj trgovine djecom i trenutno su u pritvoru", rekao je Silwimba.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji - 39 Novi obrat! Parovi uhićeni u Zambiji zbog prijave Hrvata? Zambijska novinarka: "Nema još službene izjave, ali očito je slučaj isti, samo s novim dokazima"

Nitko ne zna ima li u spisima i nekih novih dokaza. Za jednog od zambijskih državnih tužitelja scenarij u kojem su Hrvate opet vratili u ćeliju bio je očekivan.

"Osoba tehnički nije oslobođena. Ako se prikupe dokazi, ta osoba može biti ponovno uhićena i optužbe mogu biti aktivirane i to utemeljene na istim činjenicama", rekao je Richard Phiri.

Ne zna se razlog obrata slučaja

Što se krije iza niza obrata u slučaju Zambija, ne zna ni službena hrvatska politika.

"Mi još uvijek ne možemo znati detalje dok god se ponovno na sudu ne iznesu relevantne informacije", rekao je ministar obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Pročitajte i ovo Sandra Marković, odvjetnica - 2 uhićeni u zambiji Odvjetnica jedne od obitelji oslobođenih Hrvata o preokretu na suđenju: "Borit ćemo se da djeca dođu u Hrvatsku"

Osobe bliske hrvatskim posvojiteljima kažu da su loše podnijeli povratak u zatvor, što se odrazilo i na njihovo zdravstveno stanje. Djeca koju su htjeli dovesti kući i dalje su izolirana.

"Oni su još uvijek u Zambiji. Međutim, predstavnici Republike Hrvatske do djece ne mogu doći", rekao je Piletić.

Pročitajte i ovo Hrvati pred sudom u Ndoli Osmorka opet u zatvoru Podignuta nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji: Poznato što im se stavlja na teret

Puno očekuju od diplomatske akcije. Kažu da je s predstavnicima zambijskih institucija razgovarao Ante Cicvarić, veleposlanik sa sjedištem u Pretoriji, ali još je nepoznato ima li i kakvih pomaka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene