Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Bojimo se za njih"

Sestre dviju Hrvatica uhićenih u Zambiji: "U zatvoru su uvjeti strašni, nema hrane ni vode. Neki imaju malariju, smršavjeli su i po 13 kg"

Hrvati pred sudom u Ndoli
Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: SUN FM Zambija
Sestre Ivone Kraljević i Aleksandre Peršić, koje su u utorak ponovno uhićene u Zambiji zbog optužbi za trgovinu djecom, obratile su se javnosti i ustvrdile da se boje za živote članova obitelji i prijatelja koji se nalaze u zambijskom zatvoru.

Iris Kraljević, sestra Ivone Kraljević, i Jelena Jakopović, sestra Aleksandre Peršić, poručile su da se boje za živote članova svojih obitelji i prijatelja koji su u utorak ponovno privedeni u Zambiji i to nakon što im je naređena deportacija.

"Prema informacijama koje imamo, u zatvoru su uvjeti strašni, naprosto nema hrane i vode, neki od njih smršavjeli su i po 13 kg. Neki su već preboljeli malariju, a neki je imaju trenutno. Provjereno znamo da je još u ponedjeljak jedno od njih moralo ići u kliniku za malariju s visokom temperaturom", poručile su sestre uhićenih.

Pročitajte i ovo Hrvati pred sudom u Ndoli Osmorka opet u zatvoru Podignuta nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji: Poznato što im se stavlja na teret

Pročitajte i ovo Andreja Metelko-Zgombić Previše nepoznanica u slučaju Otkriveno kad bi moglo biti novo ročište uhićenim Hrvatima, državna tajnica: "Oni su konsternirani, zapanjeni"

Dodaju da je, prema pravnom mišljenju, "te sekunde kada je sudski postupak prekinut, Zambija djecu praktički otela" te postavljaju pitanje: "Kako je moguće da preko 60 dana nitko ne zna gdje su djeca, u kojem su stanju? Ta djeca su državljani RH."

Na kraju apeliraju na sve institucije Republike Hrvatske, Europske unije, kao i međunarodnu zajednicu i medije da se maksimalno angažiraju da bi se ovaj slučaj što prije riješio.

"Od samog početka niz je nelogičnosti, nepravednosti i ugrožavanja njihovih ljudskih prava", zaključuju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene