Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veleposlanik stigao kod njih

Hrvati u Zambiji ni ovaj tjedan neće pred sud: Ministarstvo objavilo nove informacije, jedna posebno upada u oči

Osmero uhićenih Hrvata u Zambiji, koje je ponovno pritvoreno u zambijskom gradu Ndoli, ovaj tjedan neće biti izvedeno pred nadležni sud, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatski veleposlanik u Pretoriji Ante Cicvarić trenutačno se nalazi u Zambiji. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da je hrvatskim državljanima osigurana hrana te da se pribavljaju i ostale potrepštine. Informacija da im je osigurana hrana posebno upada u oči jer se otvara pitanje ne dobivaju li u zatvoru hranu.

"Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja", istaknulo je Ministarstvo.

MVEP nastavlja diplomatskim putem pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Sredinom siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio, kako je prvotno objavljeno, i naložio im da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je u srijedu da u zambijskom zakonu postoji odredba da se nakon povlačenja optužnice ona može ponovno podići te da misli da se u ovom slučaju upravo to i dogodilo.

"Čudno, da su pušteni i da im je određen rok od 48 sati da napuste državu pa su onda ponovo uhićeni. To je svakako čudno", rekao je Malenica.

Pročitajte i ovo Andreja Metelko-Zgombić Previše nepoznanica u slučaju Otkriveno kad bi moglo biti novo ročište uhićenim Hrvatima, državna tajnica: "Oni su konsternirani, zapanjeni"

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji Povučena optužnica Nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji? "Jako je teško komunicirati s tamošnjim institucijama"

Kazao je da Hrvatska nastavlja pokušavati na sve moguće načine pomoći hrvatskim državljanima.

"Uz odrasle hrvatske državljane nastavljamo brigu i za djecu, naravno", rekao je Malenica i dodao da je novonastala situacija "vrlo ozbiljna".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene