Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka separatistima

Referendum donio tenzije: 'To je korak u ponor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Atmosfera u većim gradovima na istoku Ukrajine je napeta, ali jutros nije bilo izvješća o sukobima, sutra je na redu referendum o otcjepljenju.

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov poručio je istočnim regijama zahvaćenima proruskom pobunom da će izazvati katastrofu ako budu glasovali 'za' na separatističkom referendumu u nedjelju, javljaju u subotu ukrajinski mediji.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Ukrajina: Proruski separatisti pripremaju nedjeljni referendum

Turčinov, koji smatra referendume o neovisnosti u rusofonim regijama Donjecka i Luhanska ilegalnima, pozvao je stanovništvo za pregovarački stol o većoj autonomiji. Međutim, istaknuo je da 'teroristi' ne mogu biti uključeni u te razgovore, misleći pritom na borce koji su zauzeli zgrade uprave i policije.

'Mi pozivamo za pregovarački stol, ali ne teroriste čija je zadaća uništenje zemlje. Mi smo spremni sjesti i razgovarati', istaknuo je. Otcjepljenje istočnih regija Ukrajine predstavljalo bi 'samouništenje', ocijenio je Turčinov.

'To je korak u ponor za te regije. To je euforija koja može dovesti do jako teških posljedica i jako puno ljudi već osjeća te posljedice', rekao je on. Po njegovom mišljenju, oni koji se zalažu za samostalnost ne shvaćaju da bi to izazvalo potpuno uništenje gospodarstva, socijalnih programa i općenito života većine stanovnika tih regija.

Proruski separatisti ignoriraju Putina, referendum će biti održan

On je također izrazio zabrinutost zbog pokušaja dijela separatista da pretvore Donjeck i Luhansk u zonu stalnih sukoba. Turčinov je naglasio da Ukrajina ide putem decentralizacije.

'Mi idemo putem stvarnog jačanja lokalne samouprave, stvarnog jačanja regija, financijskog i političkog. Nema jake Ukrajine sa slabim regijama', kazao je.

Separatisti tog područja odlučili su se držati plana o referendumu o nezavisnosti predviđenom za nedjelju na istoku Ukrajine, usprkos pozivu ruskog predsjednika Vladimira Putina da ga odgode. Atmosfera u većim gradovima na istoku Ukrajine je napeta, ali jutros nije bilo izvješća o sukobima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene