Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donijeli odluku

Proruski separatisti ignoriraju Putina, referendum će biti održan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč pozivu ruskog predsjednika Vladimira Putina na odgodu, proruski separatisti u Ukrajini odlučili su da će provesti planirani referendum.

Agfencija AP prenosi da su proruski separatisti nakon vijećanja donijeli odluku da se referendum o odcjepljenju regije Donjecka od Ukrajine ipak provede, unatoč pozivu ruskog predsjednika Vladimira Putina da se isti odgodi za pet dana.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Još jedna u nizu Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!"

"Referendum će se održati 11. svibnja", rekao je čelnik separatista u regiji Donjecka Denis Pušilin. Građani većinom rusofonih jugoistočnih regija Ukrajine odbili su priznati legitimitet prijelazne vlade u Kijevu i najavili su referendume o samoodređenju u regijama Donjecka i Luhanska za 11. svibnja.

Putin je pozvao u srijedu proruske separatiste da odgode referendume. "Pozivamo predstavnike jugoistoka Ukrajine, pristaše federalizacije zemlje, da odgode referendum planiran za 11. svibnja", rekao je Putin u Moskvi nakon sastanka s predsjedavajućim OESS-a.

Separatisti u Donjecku su obećali da će razmotriti Putinov prijedlog, ali očito su ga odlučili ne poslušati budući da su jednoglasno podržali njegovo održavanje u nedjelju. U Luhansku su također odbili odgodu referenduma i rekli su da će se on održati kao što je i planirano.

Iz Kijeva je ranije poručeno kako je ukrajinska vlada spremna na pregovore s političkim strankama i regionalnim dužnosnicima na istoku Ukrajine kako bi se riješila kriza u zemlji, ali neće pregovarati s teroristima, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Apsolutni prioritet za vladu u Ukrajini je puni nacionalni dijalog uz sudjelovanje svih političkih snaga, regionalnih predstavnika i javnosti", kaže ministarstvo u priopćenju. "Međutim, dijalog je nemoguć i nezamisliv s teroristima".

Kijev naziva proruske separatiste "teroristima" i "banditima" koje podupire Rusija kao dio napora da destabilizira Ukrajinu, dok Rusija negira da igra bilo kakvu ulogu u neredima na istoku zemlje.

Obama želi Rusiji uskratiti neke trgovinske povlastice

Poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina upućen u srijedu istočnim regijama da odgode referendum o neovisnosti predviđen za 11. svibnja dio političara tumači kao moguće ublažavanje stajališta. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozdravio je takav ton ruskog predsjednika, javio je AFP.

"Pozdravljam konstruktivni ton koji je pokazao predsjednik Putin nakon sastanka s predsjedavajućim OESS-a Didierom Burkhalterom", kazao je njemački šef diplomacije ministar u priopćenju.

"Moguće je da se nalazimo u odlučujućem trenutku", rekao je Steinmeier. "Situacija je kritična, ali postoji još uvijek šansa da se diplomatskim putevima izbjegne nova eskalacija nasilja i potpuni gubitak kontrole na istoku Ukrajine".

Putin je nakon sastanka objavio da povlači ruske snage s ukrajinske granice, pozvao je proruske separatiste da odgode referendum o otcjepljenju te istaknuo da su gledišta OESS-a i Moskve vrlo slična i da želi rješenje krize što je prije moguće,

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u četvrtak da bez obzira na Putinovu izjavu nema znakova povlačenja Rusije s granice s Ukrajinom te je pozvao proruske separatiste u istočnoj Ukrajini da ne održe planirani referendum.

"Nismo vidjeli nikakve dokaze o bilo kakvim ruskim snagama koje se povlače iz područja gdje su bile stacionirane posljednjih mjeseci", rekao je. NATO je dan ranije, u srijedu, također priopćio da nema znakova povlačenja, što je u četvrtak prokomentirala Rusija izjavom da je njegov glavni tajnik očito "slijep".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da je Anders Fogh Rasmussen očito "slijep" budući da ne vidi znakove ruskog povlačenja s ukrajinske granice, javio je Reuters pozivajući se na Itar Tass. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nazvao je ranije Putinov poziv na odgodu referenduma i o povlačenju s granice "praznom pričom". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene