Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo što kažu i teroristi

Oglasila se i Al kaida: "Trumpova odluka jasan je izazov muslimanskom svijetu"

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Islamistička militantna skupina Al Kaida za Arapski poluotok (AQAP) osudila je američku odluku o priznanju Jeruzalema za glavni grad Izraela i pozvala je svoje borce da zbiju redove u znak potpore Palestincima, prenosi agencija Reuters u četvrtak.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je odustao od višedesetljetne američke politike prema statusu Jeruzalema i priznao ga za glavni grad Izraela unatoč upozorenjima iz cijelog svijeta da to ne čini jer će izazvati eskalaciju na Bliskom istoku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Trumpova odluka "jasan je izazov muslimanskom svijetu", objavio je AQAP kojemu je sjedište u Jemenu. Skupina dodaje da "stoji uz narod Palestine i podržava ga".

Pozivaju islamističke militante da zbiju redove i budu spremni podržati Palestince, a muslimane poziva da pomognu novcem i oružjem.

"Ako se ne pokrenete, tada će sutra najsvetija mjesta muslimana, kibla, Meka, biti prodana i neće se naći nitko tko će ih braniti", upozorava AQAP.

AQAP su 2009. godine osnovali saudijski i jemenski ogranci Al Kaide, a Sjedinjene Države smatraju ga jednom od najopasnijih skupina u mreži koju je osnovao Osama bin Laden.

Sjedinjene Države redovito su izvodile napade bespilotnim letjelicama na članove i vođe AQAP-a koja je u zabačenim područjima južnome Jemenu stvorila svoju bazu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene