Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice Turmpove objave

Neredi u Jeruzalemu: Izraelska vojska ranila 17 prosvjednika, EU pritišće SAD, Rusi zabrinuti razvojem događaja

Neredi u Jeruzalemu (Foto: AFP)
Neredi u Jeruzalemu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Neredi u Jeruzalemu (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Izraelska vojska ranila je sedamnaest ljudi, izjavili su liječnici, kada su izbili palestinski prosvjedi na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze u četvrtak, nakon što su Sjedinjene Države priznale Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu.

U gradovima Hebronu i Al-Birehu na Zapadnoj obali okupile su se tisuće prosvjednika koji su uzvikivali "Jeruzalem je prijestolnica palestinske države", rekli su očevici. Dio Palestinaca bacao je kamenje na vojnike.

Pročitajte i ovo Zapaljeni plakat s likom Donalda Trumpa (Foto: AFP) SVETI GRAD JERUZALEM Krv, oružje i pijesak: Zašto je jedna Trumpova objava razbjesnila pola svijeta i bacila iskru u bačvu baruta Palestinske rakete (Foto: Arhiva/AFP) Nitko nije preuzeo odgovornost Iz Pojasa Gaze ispaljene dvije rakete na Izrael

Jedan je prosvjednik pogođen pravim streljivom, a 14 njih gumenim mecima, rekli su liječnici. Glasnogovornica vojske izjavila je da su vojnici koristili opremu za rastjerivanje gomile protiv stotina ljudi koji su bacali kamenje.

U Pojasu Gaze deseci su se prosvjednika okupili nedaleko od granične ograde s Izraelom i bacali su kamenje na vojnike s druge strane. Dva su prosvjednika ranjena živim streljivom i jedan je od njih u kritičnom stanju.

Palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk u znak prosvjeda zbog objave američkog predsjednika Donalda Trumpa o Jeruzalemu u srijedu.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom. Sve države koje priznaju Izrael svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo je desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

EU traži da Jeruzalem bude i glavni grad Palestinaca

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini založila se u četvrtak za jačanje diplomatskih napora Unije s Rusijom, SAD-om, Jordanom i drugima kako bi se osiguralo da Jeruzalem bude i glavni grad Palestinaca, nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao taj grad kao glavni grad Izraela.

Europska unija, članica Blistoistočnog kvarteta zajedno sa SAD-om, UN-om i Rusijom, vjeruje da ima dužnost reći svoje mišljenje kao najveći donator humanitarne pomoći za Palestince i glavni trgovinski partner Izraela.

"Europska unija ima jasnu i jedinstvenu poziciju. Vjerujemo da se jedino realistično rješenje sukoba između Izraela i Palestinaca temelji na dvije države, i to s Jeruzalemom kao glavnim gradom obje", rekla je Mogherini na konferenciji za novinare.

Dodala je da će se u petak sastati s jordanskim ministrom vanjskih poslova, a da će zajedno sa šefovima diplomacija EU-a u ponedjeljak razgovarati o Jeruzalemu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Nastavit ćemo raditi s Bliskoistočnim kvartetom, moguće u proširenom formatu", rekla je Mogherini, navodeći Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju te Norvešku. "Uvjereni smo da je uloga Sjedinjenih Država... ključna", naglasila je Mogherini.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku.

Mogherini je također rekla da je svih 28 čelnika vlada EU-a ujedinjeno u stajalištu oko Jeruzalema te traže rješenje koje bi uključilo palestinsku državu na teritoriju koji je Izrael osvojio u ratu 1867. Međutim, neke političke razlike unutar bloka smanjile su Unijin utjecaj.

Prepreke za EU uključuju lepezu različitih stajališta koja idu od njemačke snažne potpore Izraelu do švedske odluke iz 2014. da službeno prizna državu Palestinu.

Rusija "vrlo zabrinuta" nakon Trumpove odluke

Rusija je u četvrtak izrazila "veliku zabrinutost" nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, pozvavši sve sudionike izraelsko-palestinskog sukoba na "suzdržanost" i dijalog.

"Moskva je vrlo zabrinuta odlukom koju je objavio Washington", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, izražavajući bojazan od katastrofalnih posljedica za regiju u cjelini.

"Pravedno i sigurno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba mora se postići na međunarodnoj pravosudnoj osnovi uzevši u obzir rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine UN-a koje predviđaju rješenje svih aspekata konačnog statusa palestinskih teritorija, uključujući osjetljivo pitanje Jeruzalema, na izravnim izraelsko-palestinskim pregovorima, nastavlja ministarstvo.

"Pozivamo sve zainteresirane strane na suzdržanost i odustajanje od nekontroliranog djelovanja s teškim posljedicama", dodaje rusko ministarstvo pozivajući na rješavanje problema "slobodnog pristupa svih vjernika svetim mjestima u Jeruzalemu".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je "zabrinutost" i zbog posljedica američke objave. "Ocjenjujemo da ta odluka nimalo ne pomaže napretku rješenja na Bliskom istoku, već naprotiv, vodi, kao što vidimo, podjeli unutar međunarodne zajednice", kazao je on novinarima.

Muškarac s palestinskom zastavom razbio prozore židovskog restorana u Amsterdamu

Nizozemska policija uhitila je u četvrtak muškarca s palestinskom zastavom koji je uzvikivao "Bog je velik" nakon što je razbio prozore židovskog restorana u Amsterdamu.

Incident se dogodio dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela, što je odluka koja je prekinula desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Ta je odluka razbjesnila veći dio muslimanskog svijeta i naišla na odbacivanje zapadnih čelnika.

Mušarac, koji je nosio crno-bijeli palestinski šal, razbio je nekoliko prozora košer restorana HaCarmel prije nego što ga je policija bacila na tlo i stavila mu lisice, pokazala je videosnimka incidenta objavljena na internetskim stranicama lokalnih medija.

"Mi smo zgroženi", priopćila je Organizacija židovskih zajednica u Nizozemskoj. Taj je napad "osveta u svrhu izazivanja straha i nije ništa manje od čina terora". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene