Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Didier Burkhalter ocijenio je "protuzakonitim" referendum koji se u nedjelju treba održati na Krimu.


"U njegovu sadašnjem obliku, referendum o Krimu predviđen za 16. ožujka nije sukladan s ukrajinskim ustavom i mora ga se smatrati protuzakonitim", rekao je Burkhalter, predsjednik Švicarske, u priopćenju. Usto je kazao da nisu ispunjeni uvjeti za OESS-ovu promatračku misiju na Krimu.

NATO šalje letjelice u izvidnicu situacije u Ukrajini

Vezani članci Slika nije dostupna NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA PUTINA Zapad produljio sankcije Rusiji Slika nije dostupna Obama je spreman poslati snažnu poruku Putinu

Kada je nenaoružana vojnopromatračka misija OESS-a pokušala u subotu prijeći na Krim, morala se vratiti nakon upozoravajućih hitaca. OESS sada pokušava oformiti "kontaktnu skupinu" vodećih igrača u ukrajinskoj krizi i okupiti širu promatračku misiju za Ukrajinu.

Ukrajinski premijer će se u četvrtak obratiti Vijeću sigurnosti

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk će u četvrtak poslijepodne biti primljen na otvorenoj sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti, izvijestili su u utorak diplomati.

Jacenjuk će se obratiti Vijeću koje će usto o stanju u Ukrajini i na Krimu informirati zamjenik glavnog tajnika UN-a za politička pitanja Jeffrey Feltiman.

Sjednica počinje u 15:00 sati po mjesnom vremenu (20:00 sati po srednjoeuropskome) a njome će predsjedati luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, dodaje luksemburško izaslanstvo u UN-u. Luksemburg predsjeda Vijećem u ožujku.

Sjednica se održava tri dana prije referenduma na Krimu na kojemu će birači moći birati između pripojenja Rusiji i znatno proširene autonomije. Zapad i vlasti u Kijevu smatraju taj referendum protuzakonitim.

Jacenjuk će se u srijedu prije toga sastati s predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući. Separatističke vlasti na Krimu u utorak su otišle korak dalje prema pripojenju Rusiji donošenjem izjave o neovisnosti.

Premda je već pet zasjedanja posvetilo ukrajinskoj krizi, Vijeće sigurnosti koje ima petnaest članova, još nije utvrdilo zajedničko stajalište o toj krizi. Moskva, stalna članica Vijeća, raspolaže pravom veta i tako može spriječiti svaku odluku tog tijela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook