Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvo cjepivo protiv malarije, koje financijski podupire i Bill Gates, dobilo je zeleno svjetlo za distribuciju u subsaharskoj Africi.


Europska agencija za lijekove dala je pozitivnu ocjenu cjepivu Mosquirix nakon 30 godina istraživanja od strane GlaxoSmithKlinea i inicijative PATH.

Vezani članci Uzimanje brisova za testiranje na koronavirus, ilustracija Najveći svjetski proizvođač cjepiva dovoljno doza imat će tek od kolovoza: Ovaj tjedan očekuju vrhunac vala uz 24 milijuna zaraženih Uključivi teniski kamp koji ruši sve granice - 5 Oni su pronašli oazu u kojoj su svoji, prihvaćeni i slobodni: "Osjećaš da si tu, da nisi sa strane, da nije tvoje dijete samo neki problem koji traži neka prava"

Cjepivo sada čeka ocjenu Svjetske zdravstvene organizacije, ali i odobrenje pojedinih zemalja u koje će biti distribuirano.

Istraživanja su pokazala da je cjepivo najučinkovitije kod beba u dobi od 5-17 mjeseci. Broj smrti od malarije u toj je dobio pao za gotovo 50 posto.

Humanitarna katastrofa u Africi: 'Postoje svi uvjeti za pojavu potencijalno smrtonosnih bolesti'

Mosquirix se daje maloj djeci jer se kod njih još uvijek izgrađuje imunološki sustav.

Za razliku od ostalih cjepiva koje napadaju bakterije i viruse, ovo cjepivo se bori protiv parazita i to na način da sprječava njegovo sazrijevanje i razmnožavanje u ljudskoj jetri u koju dospije nakon što uđe u krvotok.

Iako se malarija može i spriječiti i liječiti, u 2013. godini zabilježeno je 584.000 smrti od ove bolesti koju prenose komarci. 83 posto žrtava su djeca mlađa od 5 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook