Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija će odgoditi širenje Schengenskog prostora na deset novih članica zbog kašnjenja s uspostavom novog informacijskog sustava, rekao je u ponedjeljak jedan od glasnogovornika Europske komisije.


Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a, koji su se sastali prošli tjedan, revidirali su datum širenja Schengenskog prostora u jesen 2007.godine. 

Vezani članci Američki predsjednik, Joe Biden Biden kratko i jasno o ukidanju sankcija Iranu: ''To nije moguće'' Slika nije dostupna Slovenija: Malogranični sporazum s Hrvatskom ostaje na snazi

Najvjerojatnije da će do toga doći tijekom 2008. ili na samom početku 2009. godine. Unutar Schengenskog prostora nema graničnih kontrola između zemalja članica. Za ulazak u taj prostor izdaje se zajednička Schengenska viza, građanima trećih zemalja, kojima su vize potrebne za ulazak u EU-u.

Schengenski sporazum potpisan je 1985. godine. Do sada ga je potpisalo ukupno 26 zemalja od čega 23 zemlje članice EU –a, sve osim Britanije i Irske i tri zemlje koje su izvan EU – a Švicarska, Norevška i Island. Zasad ga primjenjuje 15 država.