Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odgađa se širenje Schengena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija će odgoditi širenje Schengenskog prostora na deset novih članica zbog kašnjenja s uspostavom novog informacijskog sustava, rekao je u ponedjeljak jedan od glasnogovornika Europske komisije.

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a, koji su se sastali prošli tjedan, revidirali su datum širenja Schengenskog prostora u jesen 2007.godine. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Olakšana putovanja Rumunjska i Bugarska s postigle dogovor s EU-om: "Ulazimo u schengenski prostor!" Slika nije dostupna Ukida Schengen Danska vraća kontrolu na granicama

Najvjerojatnije da će do toga doći tijekom 2008. ili na samom početku 2009. godine. Unutar Schengenskog prostora nema graničnih kontrola između zemalja članica. Za ulazak u taj prostor izdaje se zajednička Schengenska viza, građanima trećih zemalja, kojima su vize potrebne za ulazak u EU-u.

Schengenski sporazum potpisan je 1985. godine. Do sada ga je potpisalo ukupno 26 zemalja od čega 23 zemlje članice EU –a, sve osim Britanije i Irske i tri zemlje koje su izvan EU – a Švicarska, Norevška i Island. Zasad ga primjenjuje 15 država.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene