Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pobuna' Odbora majki ruskih vojnika

'Vlasti moraju reći zašto vojnici ginu na teritoriju druge države i zašto se o tome šuti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do 15.000 ruskih vojnika poslano je u Ukrajinu tijekom posljednja dva mjeseca, a više stotina je ubijeno u sukobima u toj zemlj.

Do 15.000 ruskih vojnika poslano je u Ukrajinu tijekom posljednja dva mjeseca, a više stotina je ubijeno u sukobima u toj zemlji, izjavila je u ponedjeljak za agenciju France Presse predsjednica nevladine udruge Odbor majki ruskih vojnika Valentina Maljnikova.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu"

'Tijekom dva posljednja mjeseca tamo je poslano između 10.000 i 15.000 ruskih vojnika', kazala je Meljnikova.

Sada bi moglo biti u Ukrajini između 7.000 i 8.000 ruskih vojnika, rekla je ona dodavši da se te procjene temelje na informacijama dobijenim od obitelji čiji su muževi ili sinovi poslani na vojne vježbe i zatim postali nedostupni.

'Vojni zapovjednici vode posebnu tajnu operaciju', ustvrdila je Meljnikova, koja je također članica Vijeća javnosti pri ruskom ministarstvu obrane.

Merkel: Ponašanje Rusije u Ukrajini ne može proći bez odgovora

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da je poslala svoje vojnike na istok Ukrajine, a Moskva odbacuje te optužbe.

Prema podacima ruskih aktivista za ljudska prava, u sukobima u Ukrajini do danas je poginulo najmanje 200 ruskih vojnika.

U Ukrajini je ubijeno stotinjak vojnika pješačke brigade broj 18, čije je sjedište u Čečeniji, rekli su čelnik udruge Građanin i vojska Sergej Krivenko i predstavnica lokalnog ogranka Odbora majki ruskih vojnika u Sankt Peterburgu Ela Poljakova.

Oporbeni zastupnik u lokalnoj skupštini Ljev Šlosberg rekao je za France Presse da je u sukobima u Ukrajini ubijeno i stotinu padobranaca sa sjedištem u Pskovu na sjeverozapadu Rusije.

'Vlasti moraju reći zašto vojnici ginu na teritoriju druge države i zašto se o tome šuti', istaknula je Poljakova, čiju su udrugu ruske vlasti prošloga tjedna svrstale među 'strane agente'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene