Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprave u SAD-u

UŽIVO: Komemoracija za žrtve 11. rujna bez političara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježavanje ovogodišnje 11. obljetnice terorističkog napada na New York, koji se dogodio 11. rujna 2001. godine, prolazi bez prisutnosti političara.

Po prvi put, politički dužnosnici ne održavaju govor na mjestu memorijalnog centra žrtvama terorističkog napada. Promjena je to koja je napravljena u ime micanja politike na margine obilježavanja te obljetnice, no neki vjeruju kako se zapravo radi o političkom potezu, piše Associated Press.

Pročitajte i ovo Josip Jović na Plitivcama Obljetnica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića: "Ponosan sam što dobio ime po svom stricu. Nikad neću prežaliti što ga nisam imao priliku upoznati, ali on živi u meni" Slika nije dostupna Pogled iz svemira NASA objavila fotografiju iz orbite napada na New York 11/9

>> Čak 10.000 američkih stručnjaka želi novu istragu oko 11/9

>> Besplatno liječenje oboljelima od raka među spasiteljima WTC-a

Od obilježavanja prve obljetnice 2002. godine, postavlja se pitanje kako odvojiti, i treba li uopće odvojiti to sjećanje, koje se odnosi na osobni gubitak, od 11. rujna o kojem se priča u široj američkoj javnosti.

Još u srpnju ove godine National Sept. 11 memorijalni centar i muzej te gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, kao član njihovog Odbora, najavili su kako će obitelji i rođaci žrtava ove godine čitati njihova imena, a nije bilo govora o nedolasku političara, tako da Associated Press još uvijek ostavlja prostora za eventualni njihov dolazak na 'Ground Zero'.

Predsjednik National Sept. 11 memorijalnog centra i muzeja, Joe Daniels, istaknuo je kako je ove, za SAD izborne godine, cilj bio odati počast žrtvama i njihovim obiteljima bez prisutnosti političara i politike.

No, drugi smatraju kako, unatoč svemu, političari donose poseban ugođaj toj obljetnici. Prisutnost političara pokazuje respekt čitave nacije i prepoznaje njihovu ulogu u donošenju zakona koji su pomogli obiteljima žrtava te ljudima oboljelima tijekom radova na mjestu pada WTC nebodera, smatra Jim Riches, umirovljeni zamjenik zapovjednika njujorških vatrogasaca.

Bivši guverner države New York, George Pataki, ističe kako je nedolazak političara na obilježavanje 11. obljetnice, promjena jednog 10-godišnjeg iskustva i tradicije. Pataki je bio guverner u vrijeme kad su se dogodili teroristički napadi u New Yorku. Ipak, on podržava da političari ne drže govore na ovogodišnjoj obljetnici 11. rujna. 'Vrijeme je za novi korak, koji jednostavno predstavlja odavanje počasti žrtvama', zaključio je Pataki.

Za Amerikance će biti teško obilježiti obljetnicu 11. rujna, bez sjećanja na trag koji je taj događaj ostavio na nacionalnu politiku. 'Kao događaj i kao simbol, 11. rujna se urezao u američku političku i socijalnu psihu, s dubokim posljedicama', istaknuo je Douglas Muzzio, profesor na Baruch fakultetu političkih znanosti.

Prijenos komemoracije možete uživo pratiti ovdje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene