Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao i proteklih godina polagano su izgovarana imena poginulih u donjem dijelu Manhattana.


Političari, visoki dužnosnici i članovi obitelji žrtava okupili su se u četvrtak u New Yorku, Washingtonu i u Pennsylvaniji kako bi se prisjetili 3000 poginulih u napadu Al Kaide na SAD 11. rujna 2001.

Vezani članci Prosvjednici na ulicama New Yorka "Lako je Muslimana optužiti za terorizam, ali Dženan nema veze s tim" Automobilom naletio na policajca Strava u New Yorku: Autom se u raskrižju namjerno zaletio na policajca

Članovi obitelji žrtava napada polagano su, kao i proteklih godina, poput molitve izgovorili imena poginulih u donjem dijelu Manhattana, od Gordona Aaamotha do Igora Zukelmana. Čitanje imena prekidano je četiri puta, čime se podsjetilo na vrijeme udara četiriju zrakoplova, te još dvaput da bi se podsjetilo na vrijeme kada se srušio najprije sjeverni, a zatim i južni toranj Svjetskoga trgovačkog centra (WTC).

Sveto mjesto za Amerikance otvoreno u New Yorku

Na komemoraciji su, među ostalima, bili i guverner države New York Andrew Cuomo, newyorški gradonačelnik Bill de Blasio te bicši gradonačelnici Michael Bloomberg i Rudy Giuliani.

Predsjednik Barack Obama održao je govor u Pentagonu na privatnoj komemoraciji na kojoj su bili članovi obitelji 184 poginulih u napadu na sjedište ministarstva obrane SAD-a u Arlingtonu.

'Trinaest godina nakon što je mala skupina ljudi koji mrze cijeli svijet skovala urotu u nastojanju da nas slomi, Amerika i dalje stoji uspravno i ponosno', rekao je među ostalim američki predsjednik.

Jedina komemoracija otvorena za javnost danas je održana u Shanksvilleu, gdje se srušio oteti zrakoplov na letu 93 tvrtke United Airlines. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook