Austrijski književnik godinama izaziva kontroverze zbog svog javnog djelovanja, kojim je podupirao politiku Slobodana Miloševića od početka pa sve do njegove smrti.

Galerija


Peter Handke jedan je od dvoje dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Dijeli je s Poljakinjom Olgom Tokarčuk. Za narode teško stradale u proteklom ratu i velikosrpskoj agresiji taj Nobel zvuči poput ironije.

Vezani članci Peter Handke primio Nobela za književnost "Kako je Njemačka mogla priznati Hrvatsku?": Što je zapravo govorio nobelovac zbog kojeg se digla prašina u cijeloj regiji Peter Handke (Foto: AFP) I Hrvatska bojkotira dodjelu Nobelove nagrade čovjeku koji je podržao Slobodana Miloševića

Kada je 1996. nobelovac Handke objavio knjigu „Zimsko putovanje rijekama Dunav, Sava, Morava i Drina ili pravda za Srbiju'', izazvao je žestoke kontroverze koje traju do danas.

Iako kritiziran da trivijalizira srpske ratne zločine, Miloševića se nije odrekao. Uz Micotakisa i Primakova bio je najzvučnije ime na popisu Miloševićevih svjedoka obrane. Haškom sudu se nije odazvao, ali je Miloševića posjetio u Haagu i njihov višesatni razgovor uobličio u esej.

S kanadskim piscem Robertom Dixonom te, zanimljivo, budućim britanskim nobelovcem Haroldom Pinterom potpisuje apel kojim poziva na obranu Slobodana Miloševića. Pintera spominje i u svom govoru na Miloševićevu sprovodu u Požarevcu, na koji je stigao nenajavljen.

Koristeći Sokratovu ironiju rečenicom „znam da ništa ne znam“ Handke je kazao da na tom sprovodu nije sam, da je uz njega Harold Pinter.

Ako uzmemo u obzir da su Nobelove nagrade za mir i književnost uvijek nagrade i s političkom porukom, s pravom se pitamo kakvu poruku nagradom šalje švedska akademija.

On je neprijeporno darovit književnik, ali je li moguće taj dar odvojiti od javnog djelovanja i osobnih stavova koje promiče. Ne bi li Nobel trebao biti nagrada za sveobuhvatnu izvrsnost uključujući i onu ljudsku, koju slavi cijeli svijet. Osobito kad se, kao Handkeu, dodjeljuje zbog lingvističke kreativnosti u brizi za čovjeka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr