Mira Marković (Foto: AFP)
Mira Marković (Foto: AFP) Foto: Afp

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman nisu imali tajne dogovore o ratu i podjelama Bosne i Hercegovine, tvrdi udovica bivšeg predsjednika Srbije Mirjana Marković u razgovoru za beogradski tisak od ponedjeljka.


"Naravno da nisu. Bez obzira na sve političke i osobne razlike koje ih dijele, obojica su obrazovani i ozbiljni ljudi. Tako politiku i političke razgovore zamišljaju oni koji o njima (Miloševiću i Tuđmanu) razmjenjuju mišljenja u kavanama", rekla je Mirjana Marković za beogradski list Kurir.

Vezani članci Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Ispovijest žene koja se morala izboriti za pobačaj jer je on zakonom zabranjen: "Ne bih imala ništa, rodila bih mrtvo dijete, a bol bi bila tisuću puta veća“ Dražen Slavica Dražen Slavica nakon 14 godina šutnje progovorio što se dogodilo kobnog dana na Kornatima

Ona kaže kako je taj "kavanski pogled na politiku prisutan u svim vremenima, i najburnijim".

Mirjana Mira Marković, udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, već 15 godina živi u Rusiji, gdje je dobila azil.

U Srbiji joj se još sudi zbog navodnih zlouporaba pri dodjeli državnih stanova tijekom 90-ih, i na Interpolovoj je tjeralici, zbog čega 2006., navodno, nije mogla doći ni na sprovod svog supruga, koji je preminuo u pritvoru Haškog suda (ICTY), gdje mu se sudilo za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

U razgovoru za Kurir Marković kaže kako "najvećom greškom u politici" svog supruga drži njegovu popustljivost prema pojedinim vođama Srba zapadno od Drine.

"Strpljenje i tolerantnost prema nekim usijanim glavama u vodstvu preko Drine devedesetih godina, koji su i najbolju volju međunarodne zajednice, kada bi bila izražena, odbijali, vođeni iracionalnom zabludom o sigurnoj pobjedi, na koju su, međutim, računali oslanjajući se na njega (Miloševića)", rekla je Mira Marković za list Kurir koji njezinu ispovijest donosi u dva nastavka.

Pod naslovom "Ispovijest: Tko je i zbog čega ubio mog Slobodana", Mira Marković kaže da je Milošević bio protivnik kojeg nisu mogli pobijediti viteški, već iz potaje, te da je on uhićen da bude osuđen, a ne ubijen. "...Ali kad su vidjeli da ga ne mogu osuditi, odlučili su ga ubiti", tvrdi udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije.

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je u pritvoru Haškog suda (ICTY), gdje mu se sudilo za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, a optužen je za zločine protiv čovječnosti te, među ostalim, i da je bio dio zločinačkog poduhvata za etničko čišćenje i genocid u BiH.

Poslije poraza na izborima i velikih prosvjeda 5. listopada 2000. Milošević je svrgnut s vlasti, a ubrzo je javno priznao poraz protukandidatu Vojislavu Koštunici.

Milošević je uhićen 1. travnja 2001., da bi ga tadašnja vlast na čelu s premijerom Zoranom Đinđićem izručila Den Haagu 28. lipnja iste godine.

Milošević se pred ICTY-em branio bez odvjetnika, a preminuo je u pritvoru 11. ožujka 2006. od posljedica srčanog udara, ne dočekavši kraj dokaznog postupka i presudu. Sahranjen je 18. ožujka u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju