Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dijele nagradu

Poznati dobitnici Nobelove nagrade za fiziku: "Ova otkrića zauvijek su promijenila naše poimanje svemira"

Nobelova nagrada za fiziku (Foto: AFP)
Nobelova nagrada za fiziku (Foto: AFP) Foto: Afp
Pola nagrade dobit će James Peebles za otkrića u fizičkoj kozmologiji. Drugu polovicu dijele Michel Mayor i Didier Queloz za otkriće egzoplaneta koji orbitira oko zvijezde solarnog tipa

Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena je Jamesu Peeblesu te Michelu Mayori i Didier Queloz. Dodijeljena im je zajednička nagrada za rad i otkrića na evoluciji svemira i otkrivanju egzoplaneta koji kruži oko zvijezde sunčeva tipa.

Pročitajte i ovo Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) Poput bizarne ironije Kakvu poruku šalje švedska akademija dodjelom Nobela čovjeku koji je do kraja podupirao politiku Slobodana Miloševića? Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu (Foto: AFP) Podijelit će 6 milijuna kuna Nobela za medicinu dobila trojica znanstvenika: Nagrađeni za istraživanje koje omogućuje borbu protiv raka i anemije

 

 

Peeblesu, umirovljenom profesoru s Princetona, pripada polovina novčane nagrade u iznosu od devet milijuna švedskih kruna, a dvojica švicarskih astrofizičara i profesora na ženevskom sveučilištu Michel Mayor i Queloz podijelit će drugu polovicu.

 

 

 

 

"Dok su teorijska otkrića Jamesa Peeblesa pridonijela našem razumijevanju o tomu na koji se način svemir razvijao nakon Velikog praska, Michel Mayor i Didier Queloz istraživali su naše svemirsko susjedstvo u potrazi za nepoznatim planetama. Njihova otkrića zauvijek su promijenila naša poimanja svijeta", kaže se u obrazloženju.

 

 

"Pokretačka snaga mladim znanstvenicima treba biti ljubav prema znanosti, a ne traganje za nagradama", rekao je Peebles novinarima nakon što je doznao da je osvojio Nobela.

 

Odbor je u ponedjeljak objavio kako su dobitnici Nobela za medicinu ove godine američki znanstvenici William Kaelin i Gregg Semenza te Britanac Peter Ratcliffe. Nagradu su dobili za istraživanja o prilagodbi stanica na promjenjivu opskrbu kisikom, što omogućuje borbu protiv raka i anemije, priopćilo je u ponedjeljak švedsko tijelo koje dodjeljuje nagrade.

U srijedu će biti poznati dobitnici za kemiju, a u četvrtak za književnost. U petak će u Oslu objaviti dobitnika nagrade za mir. U ponedjeljak će ponovo u Stockholmu proglasiti dobitnika za ekonomiju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene