Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Barack Obama posjetio je Rijad u srijedu, a odnosi između SAD-a i Saudijske Arabije i više su nego napeti.


U pomalo teškoj atmosferi, zbog rasprave koja se vodi u SAD-u oko objave poglavlja o terorističkim napadima 9/11 i izmjena zakona koji bi omogućio obiteljima poginulih da tuže Saudijsku Arabiju, američki predsjednik Barack Obama došao je u službeni posjet Rijadu gdje se sastao s kraljem Salmanom bin Abdulazizom

Vezani članci Slika nije dostupna PODNESENA PRVA TUŽBA PROTIV SAUDIJSKE ARABIJE ZA 11. RUJNA Slika nije dostupna Napokon je otkriven: Tajni dokument bacio sjenu sumnje za 9/11 na Saudijce

'Dvojica čelnika potvrdila su povijesno prijateljstvo i duboko strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije", priopćila je Bijela kuća ali nije objavila jesu li razgovarali o spornom zakonu koji je predložio američki Kongres.

O tome da su određeni državljani Saudijske Arabije financijski i logistički podupirali otmičare zrakoplova koji su izveli napade nagađa se od početka, no ta veza nikada nije dokazana. Odgovor se navodno krije u posljednjem poglavlju izvješća istrage o 9/11 čiju objavu Obamina administracija razmatra. Saudijska Arabija odmah je zaprijetila da će, ukoliko dođe do objave, prodati svu svoju imovinu u SAD koja iznosi oko 750 milijardi dolaza, a to bi imalo značajne ekonomske i političke posljedice.

Sada je, navodno, otkriven novi dokument koji bi mogao biti veza između Al Kaidinog čovjeka za bombe s napadima, odnosno s ambasadom Saudijske Arabije u Washingtonu. Ghassan al-Sharbi, izrađivač bombi, uzimao je satove letenja zajedno s nekim od otmičara koji su izveli napade 9/11 iako on u njima nije direktno sudjelovao. Uhićen je 2002. godine a sada se nalazi u Guantanamo Bayu.

Brian McGlinchey, bloger koji zagovara objavljivanje tajnog poglavlja o napadima 9/11, otkrio je među dokumentima američke vlade koji se odnose na istrage FBI-a o protuterorističkom djelovanju, i onaj u kojem stoji da je al-Sharbi zakopao neke dokumente među kojima je i omotnica veleposlanstva Saudijske Arabije u Americi u kojoj je bila njegova dozvola za letenje. Nejasno je, međutim, kako je došlo do nje, piše Telegraph.