Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključ - Al-Kaidin čovjek za bombe

PRONAĐENA SKRIVENA OMOTNICA Novi dokaz o povezanosti Saudijske Arabije s napadima na Ameriku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama posjetio je Rijad u srijedu, a odnosi između SAD-a i Saudijske Arabije i više su nego napeti.

U pomalo teškoj atmosferi, zbog rasprave koja se vodi u SAD-u oko objave poglavlja o terorističkim napadima 9/11 i izmjena zakona koji bi omogućio obiteljima poginulih da tuže Saudijsku Arabiju, američki predsjednik Barack Obama došao je u službeni posjet Rijadu gdje se sastao s kraljem Salmanom bin Abdulazizom

Pročitajte i ovo Saudijska Arabija Ministarstvo obrane Europska država nastavila je plaćati milijune na saudijski račun usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti Slika nije dostupna Stotine ih se još sprema PODNESENA PRVA TUŽBA PROTIV SAUDIJSKE ARABIJE ZA 11. RUJNA

'Dvojica čelnika potvrdila su povijesno prijateljstvo i duboko strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije", priopćila je Bijela kuća ali nije objavila jesu li razgovarali o spornom zakonu koji je predložio američki Kongres.

O tome da su određeni državljani Saudijske Arabije financijski i logistički podupirali otmičare zrakoplova koji su izveli napade nagađa se od početka, no ta veza nikada nije dokazana. Odgovor se navodno krije u posljednjem poglavlju izvješća istrage o 9/11 čiju objavu Obamina administracija razmatra. Saudijska Arabija odmah je zaprijetila da će, ukoliko dođe do objave, prodati svu svoju imovinu u SAD koja iznosi oko 750 milijardi dolaza, a to bi imalo značajne ekonomske i političke posljedice.

Sada je, navodno, otkriven novi dokument koji bi mogao biti veza između Al Kaidinog čovjeka za bombe s napadima, odnosno s ambasadom Saudijske Arabije u Washingtonu. Ghassan al-Sharbi, izrađivač bombi, uzimao je satove letenja zajedno s nekim od otmičara koji su izveli napade 9/11 iako on u njima nije direktno sudjelovao. Uhićen je 2002. godine a sada se nalazi u Guantanamo Bayu.

Brian McGlinchey, bloger koji zagovara objavljivanje tajnog poglavlja o napadima 9/11, otkrio je među dokumentima američke vlade koji se odnose na istrage FBI-a o protuterorističkom djelovanju, i onaj u kojem stoji da je al-Sharbi zakopao neke dokumente među kojima je i omotnica veleposlanstva Saudijske Arabije u Americi u kojoj je bila njegova dozvola za letenje. Nejasno je, međutim, kako je došlo do nje, piše Telegraph.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene