Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njujorška policija vjeruje da su iranska Revolucionarna garda ili njeni suradnici od početka ove godine upleteni u devet urota protiv izraelskih ili židovskih ciljeva u svijetu.


Izvješća koja je ovoga tjedna pripremio obavještajni analitičar Policijske uprave New Yorka kažu da su tri urote osujećene u siječnju, tri u veljači a još tri krajem lipnja. Iran ustrajno niječe da pomaže napade militanata u inozemstvu.

Dokument označen kao 'osjetljiv' kaže da je ovotjedni samoubilački napad u Bugarskoj druga zavjera ove godine u toj zemlji.Izvješće navodi pojedinosti o dvije zavjere u Bangkoku i po jednoj u New Delhiju, Tbilisiju, Bakuu, Mombasi i Cipru. Svaka od zavjera se pripisuje Iranu ili njegovim saveznicima iz libanonskog Hezbolaha.

>>
Panetta: SAD može onemogućiti iransku naftnu blokadu

Bombaški napad od srijede u bugarskom crnomorskom gradu Burgasu naveden je u dokumentu u dijelu pod naslovom 'Urote protiv izraelskih ili židovskih ciljeva kod kojih se sumnja u vezu s Iranom i /ili Hezbolahom: Kronologija 2012.', i posljednja je od devet urota koje se povezuju s Iranom ili njegovima suradnicima.

Iran je u četvrtak odbacio 'neutemeljene tvrdnje' Izraela o vezi Teherana s napadom bombaša samoubojice u Burgasu i rekao da su to politički motivirane optužbe koje pokazuju slabost onih koji optužuju.

Jedan američki dužnsonik je rekao kako izgleda da je napad u Bugarskoj razmjerno sofisticirano izveden, što ukazuje da su oni koji stoje iza njega unaprijed prikupljali podatke o mogućim metama.

>> Raznesen autobus s turistima u Bugarskoj: 'To je iranski terorizam!'

U sažetku procjena analitičar NYPD-a kaže da je Iran kroz svoju Revolucionarnu gardu i Hezbolah 'oštro pojačao svoj operativni tempo i spremnost da provede terorističke napade protiv izraelskih interesa i međunarodne židovske zajednice u svijetu'. No u dokumentu se primjećuje i da mnoge od ovogodišnjih urota nisu sofisticirane i precizne poput ranijih koje se povezuju s Iranom.

U sažetku se navodi da su planeri napada u nekim sluačjviam koristili lokalne kriminalne elemente, poput slučaja u Bakuu gdje su agenti Revolucionarne garde azerbajdžanskim kriminalcima osigurali oružje, opremu i izabrali mete napada. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Napad u Hanauu kraj Frankfurtha - 5 Krvavi napad u Njemačkoj: Najmanje osmero mrtvih i petero ranjenih, policija traga za napadačima, grad nadlijetali helikopteri Novakovec: Policijski očevid u kući u kojoj je pronađeno tijelo žene Policija traži ubojicu: Na tijelu žene (77) iz Novakovca pronađene višestruke ozljede