Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurni u sebe

Panetta: SAD može onemogućiti iransku naftnu blokadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države imaju vojne kapacitete da onemoguće eventualni iranski pokušaj sprečavanja trgovanja naftom u Perzijskom zaljevu, a Teheran će smatrati izravno odgovornim za moguće poremećaje u trgovini, rekao je u srijedu američki ministar obrane Leon Panetta.

'SAD je sasvim spreman za sve mogućnosti', rekao je Panetta na konferenciji za novinare u Pentagonu. 'Osposobili smo se za to da eventualni iranski pokušaj zatvaranja prometa Zaljevom možemo pobijediti, odluče li se oni na nešto takvo'.

Panetta je to rekao u vrijeme kad u regiji raste napetost zbog iranskoga nuklearnog programa i prijetnje da će zatvoriti važni Hormuški tjesnac ako međunarodna zajednica ne odustane od sankcija koje je uvela na iransku naftu.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> SAD oko Irana okuplja najjaču borbenu zračnu flotu u povijesti

Zabrinutost zbog sigurnosne situacije u regiji natjerale su Pentagon da pojača vojnu nazočnost pa je, na primjer, ovaj tjedan najavljeno da će se nosač zrakoplova Stennis premjestiti u Perzijski zaljev četiri mjeseca prije plana.

Američka vojska u utorak je najavila da će više od 20 zemalja u rujnu sudjelovati u protuminskim vježbama u toj regiji. Vježbe neće biti u Hormuškome tjesnacu, a Pentagon opovrgava da time šalje neku poruku Iranu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene