Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države imaju vojne kapacitete da onemoguće eventualni iranski pokušaj sprečavanja trgovanja naftom u Perzijskom zaljevu, a Teheran će smatrati izravno odgovornim za moguće poremećaje u trgovini, rekao je u srijedu američki ministar obrane Leon Panetta.


'SAD je sasvim spreman za sve mogućnosti', rekao je Panetta na konferenciji za novinare u Pentagonu. 'Osposobili smo se za to da eventualni iranski pokušaj zatvaranja prometa Zaljevom možemo pobijediti, odluče li se oni na nešto takvo'.

Panetta je to rekao u vrijeme kad u regiji raste napetost zbog iranskoga nuklearnog programa i prijetnje da će zatvoriti važni Hormuški tjesnac ako međunarodna zajednica ne odustane od sankcija koje je uvela na iransku naftu.

Vezani članci Iranska nacionalna garda (Foto: AFP) Drama u Perzijskom zaljevu: Iran zaplijenio još jedan strani tanker sa sedam članova posade Slika nije dostupna PROMJENE NA TRŽIŠTU NAFTE Nakon osam godina sankcija, žele biti 2. proizvođač na svijetu

>> SAD oko Irana okuplja najjaču borbenu zračnu flotu u povijesti

Zabrinutost zbog sigurnosne situacije u regiji natjerale su Pentagon da pojača vojnu nazočnost pa je, na primjer, ovaj tjedan najavljeno da će se nosač zrakoplova Stennis premjestiti u Perzijski zaljev četiri mjeseca prije plana.

Američka vojska u utorak je najavila da će više od 20 zemalja u rujnu sudjelovati u protuminskim vježbama u toj regiji. Vježbe neće biti u Hormuškome tjesnacu, a Pentagon opovrgava da time šalje neku poruku Iranu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.