Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brutalan napad na aerodromu

Raznesen autobus s turistima u Bugarskoj: 'To je iranski terorizam!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam sedam osoba je poginulo, a više od 30 ih je ranjeno u napadu na autobus u kojem su bili izraelski turisti.

Sedam osoba je poginulo, a više od 30 je ranjeno u eksploziji autobusa koji je prevozio izraelske turiste u zračnoj luci bugarskog grada Burgasa na obali Crnog mora, izvijestila je bugarska nacionalna televizija. Ostali mediji su izvijestili da je broj poginulih između tri i pet, javlja Sofijska novinska agencija.

Više od 27 osoba prebačeno je u bolnicu u Burgasu, a troje ih je kritično. Dužnosnici zračne luke u Burgasu su rekli da su izraelski turisti stigli letom kompanije Air Via iz Tel Aviva u 16:50 sati. Nakon toga su se ukrcali u autobus koji ih je trebao prevesti u crnomorsko ljetovalište Sunčana plaža.

Pročitajte i ovo Posljedice eksplozija u Iranu Napeta situacija FOTO/VIDEO Raste broj žrtava eksplozija u Iranu, ministar poručuje da će vlasti reagirati brzo i snažno Slika nije dostupna Rezultati istrage Napad na izraelski turistički autobus u Bugarskoj 'izveo Hezbolah'

Prema izvještajima iz bugarskih medija u autobusu je bilo oko 40 izraelskih turista. Nakon eksplozije vatra je zahvatila tri autobusa na parkiralištu zračne luke. Svjedoci su rekli da se smrtonosna eksplozija dogodila nakon što se jedna osoba ukrcala u autobus.

Jedan od svjedoka rekao je za izraelski Vojni radio da je eksploziju vjerojatno izazvao bombaš samoubojica na ulazu u autobus, prenosi Reuters. Bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da se radi o terorističkom napadu, dok je policija objavila da provodi istragu i da još nije utvrdila što je uzrok eksplozije.

Riječ je o prvom napadu na izraelske državljane u Bugarskoj. Zračna luka u Burgasu zatvorena je za promet, a zrakoplovi se preusmjeravaju u Varnu. Ured izraelskog premijera i tamošnje ministarstvo vanjskih poslova potvrdili su u Jeruzalemu da se napad dogodio i da ima mrtvih i ranjenih.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je optužio Iran za eksploziju bombe u Burgasu i rekao: Izrael će odgovoriti. 'Svi znakovi vode prema Iranu. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci vidjeli smo iranske pokušaje napada na Izraelce u Tajlandu, Indiji, Gruziji, Keniji, Cipru i drugim mjestima', rekao je Netanyahu u priopćenju.



'Točno 18 godina nakon eksplozije u središtu židovske zajednice u Argentini, ubojiti iranski teror i dalje pogađa nevine ljude. To je iranski teroristički napad koji se širi po cijelom svijetu. Izrael će snažno reagirati protiv iranskog terora', rekao je Netanyahu.

'Poduzeli smo sve potrebne mjere. Svi komunikacijski kanali u inozemstvu rade na ovom slučaju, u kontaktu sam s predsjednikom Izraela. Sada je najvažnije da stručnjaci obave posao', rekao je bugarski predsjednik Rosen Plevneliev.

Izraelci nemaju dvojbi o počinitelju. Netanyahuovo mišljenje dijeli i izraelski ministar obrane Ehud Barak. 'Jasno je da je riječ o terorističkom napadu, iza kojega vjerojatno stoje Hezbolah, Hamas, Džihad ili neka druga skupina pod terorističkim sponzorstvom Irana ili neke druge radikalne muslimanske grupe', rekao je Barak. (T.Š./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene