Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritizirao Hrvatsku

'Podsjetite se izjava tog istog gospodina prije ulaska Hrvatske u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatskoj treba EU i trebaju joj partneri iz EU', rekao je njmački političar.

CDU-ov zastupnik u njemačkom Bundestagu, Gunther Krichbaum, kaže kako nema razumijevanja za hrvatsku blokadu pregovaračkih poglavlja pri srbijanskim predpristupnim pregovorima. 'Nemam razumijevanja za zahtjeve iz Hrvatske jer se radi o bilateralnim temama za koje očekujemo da se riješe u za to predviđenim modulima i sudovima – za to i imamo međunarodne sudove. Ali nemam razumijevanja za to što su blokirana poglavlja 23 i 24', rekao je Krichbaum za Deutche Welle.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

On dodaje i kako se nada da će Hrvatska popustiti. 'I Hrvatskoj treba EU i trebaju joj partneri iz EU-a, i Hrvatska će imati ciljeve koje želi ostvariti. Inače će Hrvatska brzo uvidjeti da se ni njezinim idejama i projektima neće izlaziti u susret. Jer u Europskoj uniji važi pravilo da se uzima i daje', rekao je.

Kao primjer je naveo 'lex Perković' te kazao da pristup Hrvatske EU ne bi bio ratficiran u Bundestagu da je dotični zakon donesen tijekom pristupnih pregovora.

Kirchbaum je podsjetio na slovensku blokadu Hrvatske kada je pregovarala o članstvu i rekao da je Njemačka tada postupila jednako kao i danas.

"Podsjećam da je Hrvatska bila u sličnoj situaciji u odnosu na Sloveniju kada je sporan bio tok granice u Piranskom zaljevu. I tada smo utjecali na Sloveniju da odustane od blokade", rekao je demokršćanski političar.

"Nemam razumijevanja za zahtjeve iz Hrvatske jer se radi o bilateralnim temama za koje očekujemo da se riješe u za to predviđenim modulima i sudovima – za to i imamo međunarodne sudove", rekao je Krichbaum.

Najavio je i mjere kojima bi se Hrvatsku pokušalo nagovoriti na odustajanje od svog nauma.

"Postoji odgovarajući format Europskog vijeća u kojem će ovo pitanje svakako biti tematizirano. Nadam se da će Hrvatska popustiti. Tamo bi se trebali sjetiti kako se njima pomoglo kada su bili u sličnoj situaciji i kako je Hrvatska obećala europskim partnerima da neće stvarati takve blokade. A to je, vidimo, ipak uradila", rekao je.

Reiner: Stajalište Guenthera Krichbauma o RH i Srbiji nisu stajališta Berlina i EU

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner odbacio je u subotu kritike predsjednika Odbora za Europsku uniju njemačkog Bundestaga Hrvatskoj zbog blokade pregovora između Srbije i EU rekavši da to nisu i stajališta Njemačke i Europske unije te da Hrvatska neće odustati od svojih.

'To nije stav Njemačke i Europske unije nego je to stav jednog njemačkog političara koji se, bojim se, u našim medijima iz određenih razloga predimenzionira', rekao je Reiner u Splitu zamoljen za komentar.

Na novinarski upit znači li to da unatoč Krichbaumovih kritika Hrvatska ne odustaje od svog stava, Reiner je odgovorio 'Hrvatska od svojih stavova neće odustati.'

Po Reinerovu tumačenju, ne može se izjava 'jednog jedinog' političara u nekoj zemlji tumačiti kao stajalište te zemlje, a 'kamoli' kao stajalište Europske unije.

'Upravo se to ovaj puta čini. Ja sam pogledao naslove i upravo se to radi', dodao je Reiner.

Istaknuo je da se sjeća izjava, kako se izrazio, 'tog istog gospodina' prije nekog vremena o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

„Podsjetite se i vi toga“, dometnuo je Reiner novinarima.

Novinarima Reiner nije precizirao sadržaj izjave na koju je mislio. (T.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene