Počelo je suđenje za bombaški napad u cilju Bostonskom maratona u kojem je poginulo troje ljudi.


U srijedu je u Bostonu započelo suđenje Džoharu Carnajevu koji je prije dvije godine sudjelovao u bombaškom napadu u cilju Bostonskog maratona, u kojem su tri osobe poginule, a preko 260 ih je ranjeno.

Vezani članci Jasmina Bilonić na ponovljenom suđenju Fra Šime i fatalna bankarica opet na sudu: Ne osjećaju se krivima za pronevjeru milijuna Slika nije dostupna Bostonski bombaš svima se smijao, a potom ispričao: 'Žao mi je zbog života koje sam uzeo'

Odvjetnica 21-godišnjeg Džohara Carnajeva, optuženog za planiranje terorističkog čina i postavljanje dvije eksplozivne naprave koje su 2013. godine u ciljnoj ravnini Bostonskog maratona ubile tri osobe, među njima i jedno osmogodišnje dijete, te ranile više od 260 ljudi, na početku suđenja je priznala krivnju svog štićenika. Obrambena taktika Judy Clarke zasniva se na tvrdnjama da je Džohar Carnajev djelovao pod utjecajem i naredbama starijeg brata Tamerlana koji je ubijen u policijskoj potjeri za počiniteljima najgoreg terorističkog čina na tlu SAD-a nakon napada na tornjeve WTC-a u New Yorku 11. rujna 2001.

VIDEO Ponovno oživljena scena iz najtežeg napada od 11. rujna!

'Ne možemo dokazati da je Tamerlan prislonio pištolj na Džoharovu glavu i prisilio ga da mu se pridruži, ali čut ćete dokaze o tome koliko je snažan bio utjecaj njegova starijeg brata', rekla je odvjetnica Clark u sudnici.

Prikazani video materijali

S druge strane, državno tužiteljstvo će svojim dokazima morati uvjeriti članove porote da je Džohar Carnajev djelovao po svojoj savjesti te da zaslužuje biti osuđen na smrt. Državni tužitelj William Weinreb već je uporabom video materijala i fotografija, koji su eksplicitno pokazali ljudsku patnju i razaranja u ovom napadu, počeo portretirati optuženog kao hladnokrvnog ubojicu koji je 'vjerovao da je vojnik u svetom ratu protiv Amerikanaca'. Prvom danu suđenja nazočile su mnoge žrtve ovog terorističkog čina, a među njima su bili i roditelji ubijenog osmogodišnjaka Martina Richarda.

Bostonska 'kuća s brodom' postala nova atrakcija

Suđenje će biti podijeljeno u dva dijela. U prvom dijelu će se utvrđivati krivnja ili nevinost optuženog, a u drugoj fazi će se odlučivati o kazni, gdje će porota morati dati svoj sud o tome hoće li Džohar Carnajev biti osuđen na smrt. Očekuje se da će cjelokupni proces trajati tri do četiri mjeseca.

Autor prikazanih snimki je Colton Kilgore koji je bio u neposrednoj blizini jedne od dviju eksplozija.

'Odletio sam u zrak. Sjećam se samo da sam vidio lica i tijela u zraku. Nisam imao pojma što se događa', rekao je na sudu.

'Mislila sam da je to dan u kojem ću umrijeti'

Svjedočila je i Rebekah Gregory koja je do mjesta za svjedočenje stigla s protezom na lijevoj nozi. 'Nisam mogla vidjeti moje noge. Moje kosti su doslovno ležale pored mene na pločniku', prisjetila se trenutka u kojem je ozlijeđena.

VIDEO Snimke obračuna policije i osumnjičenog za bombaški napad

'Posvuda su ležali ljudski dijelovi tijela. U tom trenutku sam pomislila da je to dan u kojem ću umrijeti', rekla je žena koja je na mjestu tragedije bila sa svojim petogodišnjim sinom do kojeg je pokušala doći kako bi provjerila je li dobro.

Međutim, iako je pokušavala podići ruku nije mogla.

'Kost i meso virili su iz moje lijeve ruke. U tom trenutku bila sam bespomoćna kao majka i nisam mogla napraviti ništa da mu pomognem', ispričala je.

Dok je pogledom tražila sina ugledala je i jednu od preminulih žrtava, Krystle Campbell. Dok je svjedočila jedva je suzdržavala suze.

Nakon što je prebačena u bolnicu, Gregory je tjedan dana provela u induciranoj komi. Imala je 17 operacija na lijevoj nozi prije nego su liječnici zaključili da je ne mogu spasiti, nakon čega je amputirana. To se dogodilo u studenom prošle godine, piše Independent.  (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook