Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspustio parlament

Nikolić raspisao prijevremene izbore u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić raspisao je u srijedu prijevremene parlamentarne izbore za 16. ožujka.

Nikolić je ujedno potpisao ukaz o raspuštanju postojećeg saziva srbijanskog parlamenta, dvije godine prije redovnog isteka njegova mandata.

Pročitajte i ovo Kordon policije rastjerao prosvjednike Kaos u Beogradu FOTO/VIDEO Suzavci, kamenje i dimne bombe, kordon policije razbio prosvjed: "Maskirani ljudi s oružjem odveli su studente" Drugi prosvjed nakon izbora u Srbiji - 1 Ozbiljna kriza Srbi na ulicama, traže pravdu, ne priznaju "fantomske glasače": Oporba štrajka glađu, Vučić najavio obraćanje prvi put nakon izbora

"Upravo sam potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine Republike Srbije i odluku o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora za 16. ožujka, čime sam ispunio svoje ustavne obveze i ustavna prava, na osnovi obrazloženog prijedloga vlade", rekao je Nikolić obraćajući se građanima Srbije nakon što su mu dan ranije premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić uručili obrazložen prijedlog vlade o raspuštanju parlamenta.

'Stvorili smo i obnovili mnoga prijateljstva'

"Stvorili smo i obnovili mnoga prijateljstva i sada nas čeka mnogo posla, bolne reforme koje će unaprijediti život građana. Ispunjavanje uvjeta koje postavlja EU također dočekujemo u boljem ozračju nego prije dvije godine", ocijenio je srbijanski predsjednik u povodu raspisivanja prijevremenih izbora.

Dačić: Vlada će predsjedniku predložiti raspuštanje skupštine

U obrazloženju vlade u vezi s prijevremenim izborima je istaknuto kako, unatoč značajnim rezultatima vlade, daljnje ostvarivanje započetih ciljeva i reformi zahtijevaju "najširu političku potporu građana". Kao najznačajniji rezultati vlade navedeni su početak pregovora za pristupanje Srbije EU, dijalog s Prištinom i borba protiv korupcije i kriminala.

Izbori 16. ožujka bit će četvrti izvanredni izbori nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine. Redoviti izbori su održani 2007. i 2012. godine, a prijevremeni 2000., 2003. i 2008. godine. Maksimalan rok od dana raspisivanja do dana održavanja izbora je 60 dana, ali ne može biti kraći od 45 dana.

Istog dana izvanredni izbori za Skupštinu grada Beograda

Parlament i vlada u međuvremenu obavljaju samo tekuće i neodložne poslove utvrđene zakonom ukoliko su vezani za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi obrane ili prirodne te gospodarske ili tehničke nesreće. Vlada Ivice Dačića, kojoj je raspuštanjem parlamenta prestao mandat, izabrana je 27. srpnja 2012. godine, a rekonstruirana je 2. rujna 2013.

Prijevremeni izbori u Srbiji bit će održani istoga dana kad i izvanredni izbori za Skupštinu grada Beograda te još tri općine u Srbiji. Izborni prag za ulazak u parlament je pet posto, a za manjinske liste prirodni prag ovisi o broju izišlih glasača.

Prethodni parlamentarni izbori održani su 6. svibnja 2012. godine i na njima je sudjelovalo 18 izbornih lista, a koalicijsku vladu formirala je Srpska napredna stranaka, čelnika Aleksandra Vučića sa Socijalističkom partijom, Ivice Dačića i Ujedinjenim regionima Srbije, čelnika Mlađana Dinkića. Nakon preustroja vlade u rujnu 2013. na vlasti su SNS i Socijalistička partija Srbije s manjim koalicijskim strankama.

Izbori za 250 zastupnika Skupštine Srbije održavaju se po proporcionalnom izbornom sustavu s jednom izbornom jedinicom koju čini cijeli teritorij Srbije. Parlamentarni izbori 16. ožujka bit će deseti od uspostave višestranačkog sustava u Srbiji 1990. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene