Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevremeni izbori

Dačić: Vlada će predsjedniku predložiti raspuštanje skupštine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Dačić najavio je da će Tomislavu Nikoliću predložiti raspuštanje skupštine radi raspisivanja prijevremenih izbora.

Srbijanski premijer Ivica Dačić najavio je da će, nakon odluke vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora, vlada Srbije predsjedniku države Tomislavu Nikoliću predložiti raspuštanje skupštine, što je formalni preduvjet za raspisivanje prijevremenih izbora.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

'Nakon što bude raspuštena skupština, vlada će raditi u tehničkom mandatu, ali se to neće odraziti na političku stabilnost zemlje, što je poruka i za partnere iz inozemstva', rekao je Dačić nakon sjednice predsjedništva Socijalističke partije Srbije (SPS), čiji je predsjednik. On je naveo i da će vlada predložiti raspisivanje izbora za 16. ožujka.

Dačić je istaknuo da poštuje stajalište Srpske napredne stranke (SNS) i njezina predsjednika Aleksandra Vučića o raspisivanju prijevremenih izbora i ocijenio kako je i za SPS dobar trenutak da izađe na izbore, ali i naglasio kako treba učiniti sve da izborni proces 'ne ugrozi reforme u Srbiji, pregovore s EU i dijalog s Kosovom'.

Nikolić raspisuje izvanredne izbore u Srbiji?

'Izbori su u ovom trenutku najbolje moguće rješenje za dobijanje novog političkog legitimiteta, a smanjit će i napetosti koje postoje u društvu', rekao je Dačić novinarima nakon sjednice predsjedništva SPS.

Uz ocjenu da izborna kampanja ne smije ometati i zaustaviti reforme, Dačić je simbolično prokomentirao kako Srbija sad 'mora raditi korake od sedam tisuća milja, a ne od sedam milja'. 'Mnogo smo zaostali u razvoju, dok su drugi hitali i stigli u Europsku uniju', ocijenio je Dačić.

Vođa socijalista najavio je da će i na ove izbore socijalisti izaći u istoj koaliciji - s Jedinstvenom Srbijom (JS) i Partijom ujedinjenih umirovljenika Srbije (PUPS). 'Ovo je jedina koalicija koja je opstala na političkoj sceni od 2000. i očekujem najbolje rezultate za nju', rekao je Dačić i potvrdio da je s Vučićem više puta razgovarao da preuzme mjesto premijera, ali je to Vučić odbio.

Vođa Srpske napredne stranke (SNS) i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić dobio je ranije danas jednoglasnu potporu predsjedništva SNS-a za prijedlog o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji. Vučić je nakon sjednice predsjedništva naprednjaka najavio da će izbori biti održani 16. ožujka i naglasio kako nije želio preuzeti premijersku poziciju bez izbora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene