Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vanjskopolitički odbori Zastupničkog doma američkog Kongresa i ruske Dume sastali su se jučer u Washingtonu, na redovitim konzultacijama, koje su obilježila neslaganja oko ocjene stanja ljudskih prava i slobode medija u Rusiji, statusa Kosova, vanjske politike Sjedinjenih Država i drugih pitanja.


Sastanak američkih i ruskih parlamentaraca održan je uoči summita predsjednika dviju zemalja Georgea W. Busha i Vladimira Putina 1. srpnja u Kennebunkportu, u američkoj saveznoj državi Maine, a na njemu su došle do izražaja aktualne napetosti u odnosima Washingtona i Moskve.

Vezani članci Slika nije dostupna Joe Biden i izraelski predsjednik Rivlin razgovarat će o Iranu Nasrin Sotoudeh (Foto: AFP) Zatvorena iranska odvjetnica za ljudska prava počela štrajk glađu

Kongresnik Tom Lantos, predsjednik kongresnog odbora za vanjsku politiku, naglasio je važnost suradnje SAD-a i Rusije na rješavanju globalnih sigurnosnih prijetnji, kao što su terorizam i nuklearni programi Irana i Sjeverne Koreje, no isto je tako upozorio na zabrinjavajuće nazadovanje političkih i medijskih sloboda u današnjoj Putinovoj Rusiji.

Lantos je kao primjer naveo ubojstvo novinarke Anne Politovskaye, kritičarke Kremlja, u listopadu 2006.

"Koliko znam ljudi koji su to učinili i dalje su na slobodi", rekao je Lantos.

Njegov kolega, predsjednik odbor za vanjsku politiku Dume Konstantin Kosachev odgovorio je kako su "Rusi ponekad zbunjeni i razočarani izjavama koje dolaze od SAD".

On je Lantosove ocjene nazvao "nekonstruktivnim kritikama" i ustvrdio kako Lantos ne raspolaže s objektivnim podacima.

"Mi ne možemo prihvatiti takvu kritiku, posebno kada postaje
osobna...i kada je usmjerena na čelnika ruske vlade", rekao je Kosachev, odgovarajući, kako se čini na jednu raniju izjavu Lantosa na račun navodnog povrataka Rusije u autoritarnu prošlost pod Putinom.

Pritisak SAD i EU u Vijeću sigurnosti UN da se pitanje Kosova riješi proglašenjem neovisnosti, i protivljenje Rusije takvom rješenju, također je imalo odraza na sastanku američkih i ruskih parlamentaraca.

"Ili će se status riješiti kroz UN, prema planu Marttija Ahtisaarija ili će Kosovo proglasiti nezavisnost", a SAD će kao i Britanija, Francuska, Nemačka, Poljska to podržati", rekao je Lantos.

Rusija se protivi Ahtisaarijevu planu koji predviđa međunarodno nadziranu neovisnost Kosova podržavajući Srbiju koja je protiv neovisnosti pokrajine koja je formalno još uvijek u njezinu sastavu.

"SAD trebaju biti odgovorne i misliti o tome što će se dogoditi ne u idućih pet godina, već idućih 50. Vi stvarate militantnu islamističku državu s ekstremističkim, ekspanzionističkim idejama u središtu Europe", kazala je potpredsjednica ruskog odbora Natalija Naročnickaja.

Sudionicima sastanka obratila se i predsjednica Zastupničkog doma, demokratska kongresnica Nancy Pelosi, koja je također naglasila važnost američko-ruske suradnje, kako bi se spriječilo, primjerice, da iranski "Ahmadinejadov režim ostvari svoje nuklearne ambicije".

Ona je izrazila nadu da SAD i Rusija mogu postići konsenzus oko pitanja proturaketne obrane u Europi, statusa Kosova i energetske politike.