Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez suradnje

Neće Zapad, želi Putina: Dodik zabranio predstavnicima Srba u BiH kontakt s NATO savezom

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u utorak da će svim dužnosnicima iz reda bosanskih Srba zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu suradnju.

Na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci koju je održao zajedno sa svojom bliskom suradnicom, predsjedateljicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati spriječiti pridruživanje BiH članstvu u NATO-u.

Kao dokaz te odlučnosti poslužit će nalog dužnosnicima koje kontrolira da više ni na kojoj razni ne kontaktiraju s predstavnicima Alijanse.

"To se odnosi na članove Vijeća ministara BiH, ministre u vladi RS i na srpske članove povjerenstva BiH za suradnju s NATO-om", kazao je Dodik.

Cvijanović će vetom u državnom predsjedništvu spriječiti održavanje bilo kakvih vojnih vježbi na teritoriju BiH, najavio je Dodik dio te nove politike zaoštravanja odnosa s NATO-om.

Ta će odluka biti na snazi sve dok traje rat u Ukrajini, a RS će uz to spriječiti svaki pokušaj uvođenja sankcija Rusiji na čemu inzistira Europska unija, kazao je Dodik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je i da bi rado ugostio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Banjoj Luci i to što prije.

"Vjerujem da će (Lavrov) doći i ovdje", kazao je Dodik. Konferenciju za novinstvo iskoristio je da bi prognozirao raspad Europske unije te za još jedan verbalni napad na veleposlanika SAD u BiH Michaela Murphyja za kojega je kazao da vodi "smrdljivu politiku".

Dodik smatra "nepotrebnim" dolazak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu koji je ondje 25. ožujka uručio odličje 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog zasluga u borbi za obranu Bosanske posavine 1992. godine.

Taj je posjet prouzročio niz osuda iz političkih struktura u RS-u, posebice iz oporbenih stranaka koje su zbog toga optuživali i Dodika. On se o tome nije očitovao dok ga u utorak nisu pitali novinari.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik - 2 Pod sankcijama Republika Srpska prekinula odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom. Dodiku stigla poruka: ''Krenuli ste opasnim putem''

"Bilo je nepotrebno da gospodin predsjednik Hrvatske dođe u Derventu i uradi to što je uradio", kazao je Dodik koji 103. brigadu HVO smatra odgovornom za "brojne zločine".

Pročitajte i ovo Prava istospolnih parova: Ilustracija - 4 u naselju Obilićevo Tri LGBTI aktivista ozlijeđena u središtu Banjaluke u napadu nasilnika

Milanoviću je ipak priznao da ima pravo odlikovati bilo koga baš kao što to i sam čini pa je podsjetio da je ranije ove godine u jeku rata u Ukrajini odlučio odlikovati ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene