Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike kolone

FOTO/VIDEO Reporter Dnevnika Nove TV o gužvama na zagrebačkoj obilaznici: "Bit će lakše kad se postavi privremena prometna regulacija"

Aktualno Galerija Vanja Margetić, reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić, reporter Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Gužve na zagrebačkoj obilaznici Gužve na zagrebačkoj obilaznici Foto: DNEVNIK.hr Gužve na zagrebačkoj obilaznici Gužve na zagrebačkoj obilaznici Foto: Davor Pongracic/Cropix Gužve na zagrebačkoj obilaznici Gužve na zagrebačkoj obilaznici Foto: Davor Pongracic/Cropix +5 Gužve na zagrebačkoj obilaznici Galerija 1/10 >>
Prvi radni dan nakon Uskrsa na zagrebačkoj obilaznici stvaraju se kilometarske kolone.

Tko god je u utorak ujutro krenuo na posao zagrebačkom obilaznicom ili na putovanje autocestom A3, od muke se mogao samo uhvatiti za glavu. Kilometarske kolone zbog radova između čvora Buzin i Kosnica, ali i na potezu Zagreb Istok i čvor Križ. Duljina ceste na kojoj su radovi u prvom slučaju je šest, a u drugom 19 i pol kilometara.

"Od 28 do 35 kilometra vozilo se usporeno jednom trakom. Nakon pripremne faze radova vozit će se dvosmjerno. Jednom stranom kolnika bit će pod dva sužena traka. Ista privremena regulacija prometa nalazi se i na dionici autoceste A3", rekao je Irvin Filipović iz HAK-a.

Gužve su nastale zbog privremene regulacije.

"Danas je po jedna traka u svakom smjeru i onda je tu problem što, naravno, dolazi do velikog smanjenja presjeka ceste i smanjenja propusne moći. Kad se regulacija nacrta, bit će po dvije trake u svakom smjeru i stvar će funkcionirati bolje", rekao je Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti.

Radovi na obilaznici trebali bi trajati 50 dana. Na dionici Zagreb Istok i čvor Križ trajat će 90 dana.

"I jedno i drugo kreće paralelno praktički s današnjim danom, da se što manje izgubi praznog hoda iza uskršnjih blagdana, a do početka najjačeg središnjeg dijela turističke sezone", rekao je Danijel Stavčević, glavni inženjer u HAC-u. Sve će to ukupno stajati oko 35 milijuna eura.

"S tim da se nadamo da s obzirom da smo podnijeli prijavu za sufinanciranje iz fondova solidarnosti EU-a da će se velik dio tih sredstava i vratiti i uspjeti realizirati iz tih fondova, tu pričamo o zahtjevu koji je bio cca 30-31 milijuna eura", rekao je Starčević. Savjetuje se da vozači krenu na vrijeme.

Filipović savjetuje da se redovito provjerava trenutačno stanje na cestama i da se uzme dovoljno hrane i tekućine.

"Ne možemo reći da će se stvari generalno poboljšavati i da će biti lakše, svima će nam biti teško, cestu moramo obnoviti, promet mora funkcionirati", kaže Starčević.

Ne sjeda najbolje ni činjenica da dobrih alternativnih pravaca nema.

"Svjedoci smo toga već gotovo svaki tjedan. Kada bude neka nesreća na obilaznici, nastane u principu veliki zastoj. To je ono što bi u nekakvom doglednom periodu bilo potrebno rješavati kroz uspostavljanje kvalitetnih alternativnih pravaca", kaže Ševrović.

I zato - sljedećih mjeseci - naoružajte se strpljenjem.

Reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić bio je na zagrebačkoj obilaznici.

"Gužve su poslije 19 sati manje, posebno iz smjera Varaždina. Tu je gotovo čista situacija zahvaljujući tome što su brojni krenuli na Zagreb Istok pa kroz grad. Što se tiče iz pravca Slavonskog Broda, odnosno Osijeka, tu je i dalje poprilično konfuzno. Vozi se polako i u koloni. Na zagrebačkoj obilaznici kolona je devet kilometara.

Na A3 kolona je tri kilometara, a to je sve zato što se postavlja privremena regulacija. Vozit će se jednom stranom kolnika po dva sužena prometna traka u oba smjera između čvorova Jakuševac i Kosnica te jednom stranom kolnika s po jednim prometnim trakom u oba smjera između naplate Zagreb Istok i čvora Križ. Na oba ta pravca mogući su zastoji. No, kad se ta privremena prometna regulacija postavi, a danas je ona postavljena, bit će lakše.

Alternativni pravci postoje. Svi oni koji će put grada, trebali bi van na istok, pa onda zagrebačkim ulicama, onda oni koji dolaze prema Zagrebu mogu izaći van u Popovači pa na drugu stranu preko Siska doći do Buzina. 

Zbog mogućih zastoja imajte puno vode, puno strpljenja i nešto slatkoga u automobilima", rekao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 

   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene