Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet provokacija

Dodik Rusima rekao da na Balkanu ništa još nije gotovo: "Ne želim BiH, Republika Srpska treba biti neovisna država"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Antonio Balic / CROPIX
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je potvrdio kako želi da taj bosanskohercegovački entitet postane neovisna država, a ovoga puta to je kazao za rusku režimsku televiziju Russia Today (RT).

"Ja je (BiH) ne želim, nisam spreman ratovati, ali ću biti zadovoljan, ako ne uspijem u svom političkom ili biološkom životu stvoriti situaciju da se Republika Srpska primakne statusu nezavisne države, ostaviti iza sebe generaciju političara koji će se boriti da RS bude nezavisna država", kazao je Dodik za RT Balkans u emisiji Relativizacija, koju vodi Ljiljana Smajlović, bivša glavna urednica beogradske Politike.

Dodikova je teza da na Balkanu ništa nije završeno i da je pitanje granica otvoreno pa stoga, kako sugerira, ostaje otvorena mogućnost ujedinjenja RS-a sa Srbijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREPUCAVANJA I OPTUŽBE VIDEO Kaos u BiH, novi ministar sigurnosti podignuo tri prsta, pljušte reakcije: "To predstavlja provokaciju i uvredu za sve žrtve agresije"

Dodao je kako je odgajan na priči o ustašama koji su njegove pretke vodili po Jasenovcu pa je stoga stekao svijest da treba postojati RS, koju je opisao najvažnijim nacionalnim interesom Srbije.

Komentirao odnose Srbije i Kosova

Komentirajući odnose Srbije i Kosova, Dodik je kazao kako je nužno da puna kosovska neovisnost sadrži element kakav je danas Republika Srpska u BiH.

"Ako ste pristali na zajednicu srpskih općina, onda je to to", kazao je Dodik.

Očekivanja da će se promijeniti nazvao je nenormalnima te je najavio kako će se nastaviti suprotstavljati politici Zapada, a posebice SAD-a, za koji tvrdi da isključivo povlađuje interesima Bošnjaka.

Na pitanje kako to da ima dobre odnose sa sadašnjim političkim vrhom bosanskohercegovačkih Hrvata, odgovorio je tvrdnjom da Hrvati i Srbi u BiH danas imaju isti odnos prema toj zemlji jer se promijenilo stanje kakvo je vladalo u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Poslana poruka? U samo nekoliko dana zapaljeni automobili dvojice političara iz BiH: Jedan bi trebao postati ministar, Dodik se protivi

Hrvate u BiH vidi "žrtvama samostalnosti Hrvatske" pa sugerira kako je Tuđmanu bilo važno jedino donositi odluke bitne za jačanje hrvatske neovisnosti, što je uključivalo savezništvo s Bošnjacima u borbi protiv srpske agresije.

"Meni je bilo važno da se održe konstitutivnost i prava Hrvata jer se time zapravo brane prava Srba", kazao je Dodik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene