Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO je u subotu izjavio da se približava sporazumu s Rusijom o korištenju ruskog teritorija i zračnog prostora u opskrbi svojih snaga u Afganistanu ali zapadni diplomati niječu da je pri tome bilo trgovine s Moskvom kojom bi se Ukrajina i Gruzija zadržale van NATO-a.


Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je da se nada povećanju suradnje s Rusijom. Jedan glasnogovornik saveza rekao je da NATO pregovora o sporazumima o davanju kopnenih i zračnih koridora za njegove postrojbe i opremu koji bi mogli biti objavljeni idućeg mjeseca kada će predsjednik Vladimir Putin nazočiti summitu NATO-a.

Vezani članci Vojnikinja Valerija Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona: Provjerili smo kako žive naši vojnici u Afganistanu Slika nije dostupna NATO za suradnju s Iranom u vezi s Afganistanom

"Nadam se da bi Afganistan mogao biti područje gdje NATO i Rusija mogli napraviti korake prema većoj suradnji", rekao je de Hoop Scheffer na konferenciji o sigurnosti u Bruxellesu.

Diplomati kažu da će vijeće Rusije i NATO-a koje će se sastati u ponedjeljak razgovarati o paketu suradnje koji bi uključivao i moguće unajmljivanje ruskih zrakoplova i vlakova, rusku obuku afganistanskih pilota helikoptera i pomoć u borbi protiv trgovine drogom.

"Rasprave se vode. Sporazum još nije postignut. Radimo na postizanju dogovora na summitu u Bukureštu", 2. do 4. travnja, rekao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

Poljski dnevnik Gazeta Wyborcza je u subotu napisala da je Rusija ponudila pomoć u nadi da će time uvjeriti članice NATO-a da ne prime Ukrajinu i Gruziju u Akcijski plan za članstvo (MAP), koji je ključan korak prema pristupanju savezu.

Neki diplomati su najavili da bi se na summitu u Bukureštu postojeće veze NATO-a s Ukrajinom i Gruzijom mogle unaprijediti u manjoj mjeri od uključivanja u MAP uz isticanje da vrata NATO-a ostaju otvorena.

De Hoop Scheffer je rekao da je prerano reći što će one dobiti na summitu ali je glede ruskog stajališta rekao da "crvene linije koje su povukli drugi NATO ne može prihvatiti".