Tisuće Mađara već danima prosvjeduje protiv vlade Viktora Orbána. Povod za sve je usvajanje novih kontroverznih zakona u parlamentu.

Galerija


Mađarska oporbena zastupnica Bernadett Szél mobitelom je snimala kako kolegu i nju zaštitari izbacuju iz zgrade javne televizije. Dogodilo se to kada su uživo u programu pokušali pročitati svoje zahtjeve.

Vezani članci Mađarski premijer Viktor Orban Sasvim neobičan sukob: Mađarska napala omiljenog glumca jer je kritizirao Orbana i nazvao ga "primjerom mržnje i bijesa u svijetu" Rad na cjepivu protiv koronavirusa Mađarska bi mogla dobiti do milijun doza kineskog cjepiva protiv korone: "Procedura uvoza je već u tijeku"

"Svjedočili smo ponižavajućim prizorima, gledali smo fizički napad na izabranog člana parlamenta, a to znači da u Mađarskoj vladavina prava više nije na snazi", rekao je oporbeni političar Zsolt Molnár.

Prosvjed pred zgradom televizije počeo je u nedjelju navečer. Oporbeni zastupnici pušteni su unutra kako bi razgovarali, a kada su im na televiziji odbili zahtjeve, ostali su unutra i odbili izaći. Prosvjed se nastavio i u ponedjeljak navečer.

"I meni i mojim prijateljima je dosta. Ovdje se ne radi o tome tko je u oporbi, tko je na kojoj strani. Radi se o nezadovoljstvu mađarskog društva u cjelini", rekao je prosvjednik Felix Weisz.

Povod za prosvjede usvajanje je dvaju spornih zakona. Prvi je zakon o radu koji je već nazvan robovlasničkim jer poslodavci mogu tražiti i do 400 prekovremenih sati na godinu, te ih platiti s odgodom od tri godine. Drugi je zakon o novim upravnim sudovima na čijem će čelu biti ministar pravosuđa, zbog čega kritičari smatraju da se time krši neovisnost pravosuđa.

Slični potezi Orbánove vlade već su izazvali upozorenja iz Europske unije. Iz Bruxellesa kažu da bi Mađarska mogla ostati bez prava glasa u Europskom vijeću.

"U Komisiji koristimo i nastavit ćemo koristiti alate koji su nam na raspolaganju kako bismo osigurali poštivanje europskih ugovora. Kao što znate, već je u tijeku niz procedura koje su pokrenute protiv Mađarske zbog kršenja tih ugovora", rekao je Margaritis Schinas, glasnogovornik Europske komisije.

Viktor Orbán prošli je tjedan sudjelovao na sastanku Europskog vijeća, a Jean-Claude Juncker naveo ga je kao primjer osobe koja širi lažne vijesti. Mađarski premijer o prosvjedima se za sada ne oglašava.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr