Britanski brod prati drugi brod (Screenshot Reuters)
Britanski brod prati drugi brod (Screenshot Reuters)

Britanska mornarica "ispratila" je ruski ratni brod koji se na Božić opasno približio britanskim teritorijalnim vodama u Sjevernom moru.


U Sjevernom moru odvijala se na Božić prava drama. Iz britanske Kraljevske mornarice otkrili su kako su primijetili da im se približava ruski ratni brod "Admiral Gorškov". Britanski ratni brod HMS St Albans ostalo je na moru kako bi nadgledao rusko plovilo.

Vezani članci Aleksej Navaljni Rusija polako ubija Navaljnog? "Možda ga dovode u situaciju spore smrti i pokušavaju to prikriti" Zabava ih prizemljila (Foto: klyker.com) Što će im treća žica kad imaju alkohol: Znaju kako se uzemljiiti i bez obrtničke škole


Rusija za sada nije komentirala incident.

Kraljevska mornarica ranije je upozorila da se Rusi opasno približavaju vodama "od nacionalnog interesa za Veliku Britaniju", zbog postavljanja optičkih kablova ispod mora. Ruske podmorska aktivnosti na Atlantiku već su duže vrijeme usmjerene na komunikacijske kablove pod morem koji povezuju Sjevernu Ameriku, Europu i ostatak svijeta, a preko kojih se prenosi 95 posto ukupnih komunikacija i preko 10 milijardi dolara u transakcijama dnevno.

Britansko ministarstva obrane zatražilo je da se zajedno s NATO snagama "naprave prioriteti" po pitanju zaštite linija komunikacije. Upozoreno je da će momentalno doći do ekonomskog kraha ukoliko dođe do ometanja komunikacija.

"Nećemo oklijevati braniti naše vode i nećemo tolerirati bilo koji oblik agresije", poručio je britanski ministar odbrane Gavin Williamson a prenosi BBC.