Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruke iz Velike Britanije

"Poslali smo najjasniju moguću poruku hutistima": Napadi će se nastaviti sve dok bude trajala kampanja uznemiravanja na Bliskom istoku

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Jemen - 4 Jemen - 4 Foto: DNEVNIK.hr Jemen - 3 Jemen - 3 Foto: DNEVNIK.hr Jemen - 2 Jemen - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jemen - 1 Galerija 1/5 >>
SAD i Velika Britanija uz potporu nekoliko zemalja izveli su nove udare na jemenske hutiste. Cilj novog kruga britanskih i američkih napada na hutiste u Jemenu bio je poslati najjasniju moguću poruku pobunjenicima da su napadi na teretne brodove neprihvatljivi, rekao je u utorak britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

SAD i Velika Britanija uz potporu nekoliko zemalja izveli su nove udare na jemenske hutiste. Ta skupina poručila je da će uzvratiti. U posljednjih mjesec dana izvedeno je osam runda udara na hutiste kako bi se zaustavili njihovi napadi na Crvenom moru. Hutisti su saveznici Irana, a brodove su počeli napadati u znak solidarnosti s Palestincima u pojasu Gaze. Time su poremetili pomorski promet i izazvali strah od globalne inflacije.

Novom krugu britanskih i američkih napada na hutiste u Jemenu cilj je bio poslati najjasniju moguću poruku pobunjenicima da su napadi na teretne brodove neprihvatljivi, rekao je u utorak britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

Cameron je rekao da će britanske oružane snage nastaviti smanjivati sposobnosti hutista da izvode napade sve dok bude trajala njihova posve neselektivna kampanja uznemiravanja na Bliskom istoku.

Cameron je rekao da je Britanija nastavila svoju vojnu akciju protiv hutista jer su nastavili napadati teretne brodove. London i Washington napali su pobunjeničke mete u noći s 11. na 12. siječnja, a posljednjih dana SAD je izveo nove napade.

Brodovi i dalje meta napada

Unatoč zapadnoj intervenciji teretni brodovi i dalje su meta napada na toj važnoj globalnoj trgovačkoj ruti koja vodi u Sueski kanal, kojim prolazi 15 posto svjetskog pomorskog prijevoza robe.

Međunarodni brodski prijevoznici morali su teretne brodove preusmjeriti oko Rta dobre nade na jugu Afrike, zbog čega su putovanja puno dulja i skuplja.

"Otkako smo posljednji put izveli akciju prije deset dana, hutisti su izveli više od 12 napada na brodove u Crvenom moru", rekao je Cameron.

"Ti su napadi ilegalni, oni su neprihvatljivi."

"Ponovno smo poslali najjasniju moguću poruku da ćemo nastaviti slabiti njihovu sposobnost da izvode te napade, te tako poslati najjasniju moguću poruku da stojimo iza naših riječi i upozorenja akcijom."

Američka vojska potvrdila je da je napadnuto osam meta. Britansko ministarstvo obrane objavilo je da su u akciji sudjelovali borbeni zrakoplovi Typhoon i nekoliko zračnih tankera Voyager.

Pogođeno je nekoliko meta na dvjema vojnim lokacijama  u blizini zračne luke u Sani u Jemenu, po ministarstvu. Dužnosnici su istaknuli da su bile provedene vrlo detaljne analize kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene