Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrambena akcija

Italija, Njemačka i Francuska pozivaju na akciju EU-a u Crvenom moru

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Rim, Pariz i Berlin u zajedničkom su dokumentu pozvali na pomorsku misiju EU-a za zaštitu brodova u Crvenom moru od napada hutista.

Zajedničkim dokumentom koji su u ponedjeljak predstavile na sastanku Vijeća za vanjske poslove Italija, Francuska i Njemačka pozivaju na pomorsku misiju EU-a za zaštitu brodova u Crvenom moru od napada hutista iz Jemena koje podupire Iran.  

Pročitajte i ovo Ilustracija Bliži se rok Šef WHO-a upozorio na rok za dogovor o pandemijama: "Buduće generacije ovo nam možda neće oprostiti"

"S obzirom na ozbiljnost trenutačne situacije i naše geostrateške interese, važno je da EU pokaže svoju volju i sposobnost da djeluje kao globalni sigurnosni čimbenik, uključujući i pomorsko područje", stoji u dokumentu, a prenosi Ansa.it.

Pročitajte i ovo Alice Weidel Brexit dobar primjer Sve popularnija desnica u Njemačkoj najavila mogućnost Dexita: "Ako dođemo na vlast, reformirat ćemo EU"

"Misija će biti u skladu s Konvencijom UN-a o pravima mora i bit će obrambena", nastavlja se te naglašava "važnost korištenja već postojećih struktura" u Hormuškom tjesnacu .

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da bi misija na Crvenom moru mogla uključivati i zemlje koje nisu članice EU-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene