Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarska je upravo iskusila najsuši prosinac u više od 150 godina i jedan od najsuših mjeseci uopće, objavili su meteorolozi.


S prosjekom od svega 2,0 mm oborina, ovaj prosinac bio je najsuši otkako su u Švicarskoj počela mjerenja 1864. godine, objavio je savezni meteorološki zavod MeteoSuisse.

Vezani članci Švicarke izlaze na ulice (Foto: AFP) Švicarke izlaze na ulicu tražeći jednake plaće: Ostavite kućanske poslove Ana Jelušić (Foto: Instagram) Novopečena majka Ana Jelušić prvi put posjetila Hrvatsku s kćerkicom Ninom

Mnoga mjesta na zapadu zemlje nisu vidjela pahuljicu snijega ili kap kiše cijeli mjesec, objavio je MeteoSuisse, napominjući da u Švicarskoj u prosjeku u prosincu padne gotovo 90 mm oborina.

Prosinac 2016. je i treći najsuši mjesec uopće, nakon rujna 1865. i travnja 1893. kada je palo samo 1,7 odnosno 1,1 mm oborina.

Uz to, u švicarskim Alpama zabilježene su neobično visoke temperature za ovo doba godine, pa je tako vrh Jungfrau (3466 m) imao treći najtopliji prosinac otkako se vode mjerenja.

Meteorolozi nisu objasnili ovako neobično suh i topao prosinac. (Hina)