Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učenik koji je kao najmlađi Britanac optužen za terorizam, u petak je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog sudioništva u svjetskoj uroti "iskorjenjivanja" nemuslimana.


Hammaad Munshi, 18-godišnji učenik, prošlog je mjeseca proglašen krivim za sudioništvo u skupini koja je širila ekstremističke ideje i objavljivala praktične upute za pripravljanje otrova i izradu pojaseva za atentatore samoubojice.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump: "Vođa ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav, ubio je sebe i svoje troje djece. Umro je u strahu kao pas, cvileći i plačući" Abu Bakr al-Bagdadi (Foto: AFP) SAD proveo operaciju kojoj je meta bio al-Bagdadi, Trump najavio "vrlo važnu izjavu"

Munshi se razumio u računalnu tehnologiju i internet, a bio je upravo navršio 16 godina kad je uhićen na povratku iz škole u svome domu u Dewsburyju u Zapadnom Yokshireu. Istražitelji su izjavili da je Munshi pristaša al-Qaide.

Koristio se internetom kako bi širio informacije poput tehničkih naputaka za izradu napalm bombi i eksplozivnih naprava te je razmjenjivao spoznaje o mogućnosti krijumčarenja hladnog oružja kroz sigurnosne kontrole na zračnim lukama.

U njegovu su računalu pronađeni promidžbeni materijali al-Qaide u kojima se zagovaraju "umorstva i razaranje", a pod njegovim krevetom bili su skrivene bilješke o vjerskom mučeništvu, ustvrdio je sud.

Munshi, optužen za pohranjivanje informacija korisnih za terorističke akcije, osuđen je u petak na dvije godine zatvora u ustanovi za mlade prijestupnike.

>> U Londonu osuđen najmlađi britanski terorist

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Munshi bio član skupine koja je pribavljala informacije o terorističkim tehnikama, vježbanju, oružju i eksplozivnim materijalima. Članovi skupine bili su dio svjetske urote u cilju "iskorjenjivanja" nemuslimana, rekao je predstavnik tužiteljstva, navodeći da je suoptuženik Aabid Hussain Khan uključio Munshija u organizaciju kad mu je bilo 15 godina.

Khan je prošlog mjeseca osuđen na 12 godina zatvora, a još jedan član skupine, Sultan Muhammad, osuđen je na 10 godina zatvorske kazne.

Izričući presudu, sudac Timothy Pontius izjavio je da je Munshi, unuk islamskog znanstvenika Sheikha Yakuba Munshija, predsjednika Islamskog istraživačkog instituta Velike Britanije i voditelja džamije Markazi u Dewsburyju, osramotio svoju obitelj i vjeru.

Kao olakotnu okolnost pri izricanju kazne Munshiju sud je uzeo činjenicu da je pao "pod utjecaj fanatičnih ekstremista" koji su iskoristili njegovu naivnost.