Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poison Book Project

Završile u karanteni: Nacionalna knjižnica uklonila knjige obložene arsenom

Francuska nacionalna knjižnica
Francuska nacionalna knjižnica Foto: Afp
U francuskoj nacionalnoj knjižnici pronađene su knjige obložene arsenom, potencijalno jako opasne za ljudsko zdravlje.

Četiri knjige uklonjene su iz francuske nacionalne knjižnice zbog sumnje da se na njihovim koricama nalazi otrov arsen. 

Ove knjige pripadaju kolekciji koja je tiskana u Britaniji u 19. stoljeću kada je bilo uobičajeno da se knjige boje arsenom. 

Pročitajte i ovo Strani radnici - 1 Radnička prava Isusovačka služba uputila apel: "Zakon o strancima je krut, potpuno su ovisni o poslodavcima"

Potencijalno opasne knjige otkrivene su u sklopu projekta Poison Book Project, inicijative kojom se bave znanstvenici sa Sveučilišta Delaware u suradnji s lokalnim muzejom Winterthur.

Počevši 2019., ovaj tim znanstvenika je do sada testirao na stotine naslovnica knjiga na teške metale i sastavio popis naslova koji su potencijalno opasni.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Predsjedništvo SDP-a Grbin: "Odluku će morati donijeti oni u DP-u. A Plenkoviću treba psihijatar, frajer si je osigurao zlatni padobran"

Iz knjižnice su poručili kako ove knjige nikoga ne bi ozbiljno ugrozile, no svejedno su ih maknuli s polica.

Francuska nacionalna knjižnica Knjiga premazana arsenom Foto: BBC / Screenshot

"Ova smo djela stavili u karantenu i vanjski laboratorij će ih analizirati kako bi procijenio koliko je arsena prisutno u svakoj knjizi", za BBC je rekao glasnogovornik Nacionalne knjižnice Francuske.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan

Također, Nacionalna knjižnica Francuske obvezala se da će za svaki slučaj, testirati još neke naslove u svojoj bogatoj kolekciji od 16 milijuna knjiga. 

Ovo nije prvi put da su se knjige premazane arsenom našle u nekoj od knjižnica. Prije 2 godine, rijedak primjer knjige o vrtlarstvu čije korice su sadržavale arsen pronađen je u knjižnici u britanskom gradu Leeds.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene